Sutra je Pobusani ponedeljak, i jednu stvar OBAVEZNO morate da uradite - iKragujevac


Kultura

Iako nije najjasnije od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana i odakle je ona došla, njega prati veliki broj narodnih običaja i verovanja koja su se održala i do današnjih dana.

Srpska pravoslavna crkva obeležava sutra Pobusani ponedeljak, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja. To je prvi ponedeljak nakon Vaskrsa.

Tog dana, po narodnom verovanju i običaju, treba "pobusati" grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao zadušnice - izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika.

Ipak, po nečemu je pobusani ponedeljak različit od ostalih zadušnih dana u godini.

Naime, sutra se na groblja iznose crvena jaja koje su domaćice ofarbale na Sveti petak! Ta jaja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse".

Ovim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve odakle je došao i u naše krajeve, ali nema jasnih dokaza od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana.

Naime, "valja se" da se na nekom pogodnom mestu okupe prijatelji, da se igra, peva i zabavlja. Treba uplesti nekoliko venčića od vrbovih grana i nositi ih u kosi, a ko se kroz venac poljubi postaće pobratim/posestrima za tu godinu. Ili tako bar narod veruje.

O Pobusanom ponedeljku je pisao još Vuk Karadžić u svom rečniku u kome kaže da se kod Srba ovaj ponedeljak zove i "Ružičalo" jer ljudi tada pored grobova sade novo cveće (ruže, pa odatle "ružičalo"), ali i "Družičalo" jer u narodu postoji običaj da se na ovaj dan momci i devojke okupljaju i druže.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu