DOM OMLADINE KRAGUJEVAC: Otvoren Izraelski filmski karavan - iKragujevac


Kultura

U Galeriji Doma omladine u Kragujevcu otvoren je Izraelski filmski karavan u okviru koga će biti prikazano šest najznačajnijih filmskih ostvarenja izraelske kinematografije. Filmski karavan otvorila je Dženi Sedov, zamenica ambasadorke.

"Ni jedna kulturna scena, pa tako ni ova u Kragujevcu ne može da bude unapređena ukoliko ne postoji interkulturni dijalog, ukoliko ne postoji upoznavanje kultura drugih naroda. Kao što je poznato, grad Kragujevac ima ozvaničen pobratimski odnos sa izraelskim gradom Bat Jamom još od 1992. godine. Ovo je dobra prilika da učvrstimo naše prijateljstvo, da ga produbimo kroz razmenu koja će dobrineti stvaranju nekih novih praksi na polju kulturnog delovanja", kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća Kragujevca.

Zamenica ambasadorke Izraela Dženi Sedov istakla je da je narod Izraela veoma sličan srpskom narodu.

„Ono što vezuje naša dva naroda su duga istorija rata, a podizanje duha posle takvih događanja je još jedna sličnost koja nas povezuje. Sve filmske priče su slojevite i poseduje najmanje dva nivoa - ljudski i nacionalni. Kada govorimo o izraelskom filmu, ono što ga karakteriše nisu samo visoka tehnologija i kvalitet proizvodnje, već "pričanje priče". Ta priča obuhvata lični i nacionalni nivo. U okviru filmova prikazane su različite strane izraelskog društva, ali ono što je veoma važno jesu odnosi među ljudima. Želela bih da kažem da se nadam da ćete u okviru filmova osetiti te odnose, takođe ti odnosi su nešto što nas vezuje. Ovih dana mi slavimo mnoge jubileje, 2017. smo slavili 25 godina od uspostavljanja naših prijateljskih odnosa, Kragujevac slavi 200 godina od proglašenja za prestonicu, a mi slavimo 70 godina od uspostavljanja izraelske države" rekla je Dženi Sedov.

Filmovi će biti prikazivani od 12. do 14. aprila.

 

izvor: rts.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu