Koncert Filipa Orlovića i Jovane Radovanović - iKragujevac


Kultura

U utorak, 20. marta, u 19 sati, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, nastupiće Filip Orlović (saksofon) i Jovana Radovanović (klavir). Na programu će biti Mihail Glinka, Andri Tomazi, Gordan Tubor i Klod Debisi.

Filip Orlović je rođen 1994. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 2017. godine u klasi profesora Gordana Tudora. Trenutno je master student na Akademiji za muziku i ples u Kelnu (Nemačka) u klasi profesora Daniela Gotjea (Daniel Gauthier), takođe master student na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Fabijanića. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi profesora Dragiše Živkovića. Dobitnik je mnogih priznanja, međunarodnih i republičkih nagrada od kojih su najznačanije: Nagrada fondacije „Mali Princ“ za izuzetna umetnička dostignuća na osnovnim studijama, stipendista fonda za mlade Republike Srbije „Dositeja“, laureat na međunarodnom takmičenju u Varaždinu 2016. godine u najstarijoj kategoriji i dobitnik specijalne nagrade, seminar u Švajcarskoj (Aroza), laureat na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u najastarijoj kategoriji 2015. i 2016. godine, laureat sa kvartetom saksofona „Kvatro temperamenti“ na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2015. godine, laureat sa klavirskim triom „FIN“ na međunarodnom takmičenju „Eufonija“ u Novom Sadu 2016. godine, jedan od đaka generacije u srednjoj muzičkoj školi i nosilac Vukove diplome i mnoge druge.

Pijanistkinja Jovana Radovanović rođena je u Kragujevcu 1985. godine. U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala.. Nakon završetka srednje muzičke škole upisuje studije na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Zbog svih uspeha tokom studija nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti – Klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno sviračko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Zorice Ćetković. Od početka školovanja pa sve do danas sarađivala sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu