Kragujevac: O životu i stvaralaštvu Ljubice Marić - iKragujevac


Kultura

Sinoć je pred brojnom publikom - učenicima Muzičke škole "Dr Miloje Milojević" i studentima FILUM-a - u galeriji Kragujevačke biblioteke održan okrugli sto povodom 15. godišnjice smrti Ljubice Marić, prve srpske kompozitorke koja je postigla međunarodni uspeh.

Ljubica Marić, rođena u Kragujevcu 1909. godine, jedna je od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Prešla je ogroman umetnički i intelektualni put i svojim opusom srpskoj muzici obezbedila dostojno mesto u evropskoj baštini.

Uvodnu reč o ovoj velikoj ženi - umetnici koja je svojim raznovrsnim i vrednim delima, poput Pesme prostora, Prag sna, Iz tmine pojanje, i ciklus Muzika oktoiha, dala doprinos utemeljenju i razvoju muzičke umetnosti u Srbiji - dala je dr Melita Milin (Muzikološki institut SANU), predavanjem "Vizantija kao duhovna otadžbina Ljubice Marić".

"Osmoglasnik je zbornik crkvenih srpskih napeva i u to socijalističko vreme ona je ipak imala hrabrosti da na taj način komponuje", istakla je Melita Milin.

U nastavku večeri o prvoj i drugoj stvaralačkoj etapi - studentskim danima i periodu po povratku u Beograd govorila je dr Anja Lazarević (Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac), a o zreloj fazi njenog stvaralaštva MA Dina Vojvodić (Muzička škola "Dr Miloje Milojević" Kragujevac).

"Pogodilo se da je ove godine petnaest godina od njene smrti te sam i mislila da je najbolje da ovaj okrugli sto posvetimo upravo njenom delu i stvaralaštvu", rekla je Vojvodićeva.

Književna zaostavština Ljubice Marić objedinjena je, povodom 100-godišnjice njenog rođenja, u knjigu Zapisi, u izdanju Arhipelaga.

(RTS) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu