Dan Politehničke škole - iKragujevac


Kultura

Politehnička škola proslaviće svoj Dan 14. marta, kada je 1854. godine knez Aleksandar Karađorđević Dekretom osnovao Zanatsku školu, prvu ustanovu takve vrste u Srbiji.Tokom istorije škola je prolazila kroz brojne reforme i menjala ime nekoliko puta. Od 1996. godine nosi naziv Politehnička škola.

Danas škola ima 64 odeljenja, raspolaže sa tri radionice, 56 specijalizovanih kabineta, salom za fizičko i saobraćajnim poligonom. Školska biblioteka raspolaže sa preko 30.000 knjiga. U sklopu vannastavnih aktivnosti organizovan je rad sekcija: šahovske, folklorne, matematičke, novinarske i sportske sekcije.

Politehnička škola je nosilac prestižnih priznanja kada je u periodu od 1986-1997 godine proglašena za najbolju mašinsku, a 1998. godine za najbolju saobraćajnu školu.

Predstavnici Gradske turističke organizacije, po pozivu prisustvovaće obeležavanju Dana škole sa kojom imaju dugogodišnju uspešnu saradnju.

Gradska turistička organizacija “Kragujevac” u okviru akcije “Kragujevac kroz ulice i muzeje” i ove godine će organizovati besplatnu vodičku turu sa posetom Politehničkoj školi . Na taj način svi Kragujevčani i gosti grada moći će da se upoznaju sa počecima zanatskog stručnog obrazovanja u Srbiji i da razgledaju muzejsku postavku sa brojnim dokumentima i eksponatima vezanim za istoriju škole i industrijski razvoj Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu