Premijera predstave „Dvesta“ - iKragujevac


Kultura

Pozorišni komad „Dvesta“ Petra Mihajlovića, u režiji Jovice Pavića premijerno je izveden na sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Reč je o značajnoj predstavi ne samo za kragujevačku nego i srpsku pozorišnu scenu, jer se u ovoj godini obeležava dva veka od stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestoni grad.

U jednom vrlo uspelom žanrovskom sinkretizmu, Mihajlović je prikazao istoriju naših prostora u proteklih 200 godina na pomeren, iščašen, sarkastičan, na momente veoma duhovit, a na momente potresan i bolno otrežnjujući način. Predstava „Dvesta“ govori o nama pre i nama danas, kroz jednu „tipičnu“ srpsku porodicu koja se snalazi i pliva u svim režimima i sistemima i iz svega izlazi kao pobednik (da li?).

Tekst dramskog omnibusa „Dvesta“, prema rečima autora Petra Mihajlovića „žanrovski“ je, nalik samom životu, „sve“: dokumentarizam i fantastika, parodija i tragedija, melodrama i horor, komedija i opelo, poezija i mašine, glad i alavost, partija i pasoš, novac i vazduh, ali možda i nekakva nada!

U predstavi „Dvesta“ učestvuje skoro ceo glumački ansambl Knjaževsko – srpskog teatra iz Kragujevca. Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković, koreograf Nela Antonović i lektor Andrijana Videnović. Prva repriza je u utorak 13. a druga 15. marta.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu