Kragujevac: Izložba mozaika "Via diagonalis'' - iKragujevac


Kultura

Mozaik kao drevna likovna tehnika nasleđena od Rimskog carstva i Vizantije dobija potpuno novo značenje kroz savremeni izraz umetnika iz Srbije i Bugarske, što smo videli na izložbi "Via dijagonalis", koja traje do 27. februara u kragujevačkoj galeriji Mostovi Balkana.
Petar Vujošević, slikar mozaičar i autor izložbe mozaika "Via diagonalis'' kaže: "Ovo je jedan projekat koji će osvetliti duh Balkana sa jedne druge tačke - sa tačke likovne tehnike koja je bila dominantna u Rimskom carstvu, a to je mozaik. I evo posle 2000 godina jedan veliki broj likovnih umetnika se bavi ovom tehnikom, ali na jedan sasvim drugačiji i moderan način. Namera nam je da povežemo kao što projekat i kaže taj put koji je išao nekada od Beograda do Konstantinopolja"

"U tom nekom istorijskom značaju mi smo i naslednici vizantijske kulture, posebno umetnosti koja se izražava kroz mozaik. Srpski mozaičari se više opredeljuju za klasičnu geometrijsku apstrakciju dok bugarska škola gaji ekspresiju kroz slikarski izraz", ističe Krum Šaranov, slikar mozaičar iz Bugarske.

Susreti zajedničko izlaganje četrnaestoro autora 30 mozaika iz Srbije i Bugarske, prvo ovakvog obima u zemlji, povezalo je i povelo, ne samo njih, već i posetioce izložbe, na istorijski put mozaika sa duhom Balkana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu