Besplatna projekcija digitalno restaurisanog filma "Ko to tamo peva" u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Prvi digitalno restaurirani film „Ko to tamo peva“ u okviru projekta „Vip Kinoteka“ biće prikazan u Kragujevcu, u ponedeljak 22. januara u Studentskom kulturnom centru u 20 časova. Poštovaoci jednog od najpoznatijih filmova domaće kinematografije imaće priliku da besplatno uživaju u vrhunskom kvalitetu slike i tona, kao i u čuvenim replikama koje se i dan danas citiraju.

Zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile, kultno delo Slobodana Šijana, koje se poslednje tri decenije nalazi na vrhu liste najboljih filmova svih vremena, biće prikazano širom Srbije. Nakon projekcija u Smederevu i Kragujevcu, restauriran i digitalizovan film „Ko to tamo peva“ doživeće svoju „premijeru“ i u Novom Sadu, Nišu, Užicu, Subotici, Čačku, Sopotu, Leskovcu i Valjevu.

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

U narednih godinu dana filmska publika širom Srbije će imati priliku da ponovo pogleda najveća ostvarenja Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Žike Nikolića, Srđana Karanovića i drugih.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu