Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma - iKragujevac


Kultura

Jedanaesto izdanje KRAF-a predstavlja svojevrsni napor organizatora iz NVO “MillenniuM” da se održi kontinuitet najstarije filmske manifestacije u Kragujevcu i Šumadiji, s obzirom da je zbog simbolične i zakasnele podrške pokrovitelja, festival po prvi put od osnivanja morao biti organizovan nakon uobičajenog termina u mesecu oktobru.

Ovogodišnji Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, koji će se održati od 21.12. do 24.12.2017. u Kragujevcu, uz gostovanje u Požegi 26.12. baziran je na entuzijazmu osnivača i saradnika, kreativnosti mladih autora iz regiona, podršci nezavisne kulturne scene i pojedinih institucija i promovisanju decentralizacije u kulturi kao egszistencijalnog i zapostavljenog cilja zvanićne kulturne politike Srbije.

KRAF počinje u četvrtak, 21.12.2017. u Pozorištu za decu Kragujevac od 19:30, gde će na otvaranju biti uručeno tradicionalno priznanje za doprinos decentralizaciji filmske umetnosti u Srbiji. Ovogodišnji laureat je Siniša Bokan, filmski montažer, producent i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu. Filmski program prve večeri (KRAF R’N’R night) otvara premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića (produkcija “Arbos” Novi Sad, 2017, 100 min). Priča o jednom čoveku (Petru Peci Popoviću, rok novinaru i promoteru), jednoj zemlji (SFRJ) i jednom vremenu, snimana je dve i po godine, na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani, gde su sagovornici bili najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari. Ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba “Euridika” , Radio Beograda i redakcije “Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka... Milan Nikodijević je putovao sa Pecom Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za „izgubljenim vremenom“pokušavajući da odgovori na pitanje: Da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao? Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci ali, zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine koje se proglašavaju “divama“... U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol? Film, koji zahvaljujući KRAF-u stiže i u Kragujevac, imao je uspešne premijere ove godine u Šibeniku (Solo positivo film festival – specijalna nagrada), Nišu (Filmski susreti), Vankuveru (Festival srpskog filma), Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu.

Nakon otvaranja festivala, KRAF se nastavlja od 22:00 u Domu omladine, gde će se u takmičarskom programu prikazivati filmovi studenata filmskih akademija iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva i po prvi put od kada traje ovaj četvorogodišnji regionalni program – iz Zagreba.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu