Promocija knjiga na Sajmu turizma u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U nedelju, 26. novembra, od 11 sati, na bini sajamske hale, biće predstavljene dve knjige koje, svaka na svoj način, predstavljaju poetsku povest i duh srpskog naroda. Ujedno, one čuvaju deo našeg kulturnog nasledđa i nacvionalnog identiteta.

Prva je “Zdrav Srbine, moj ponosu!” sa odabranim zdravicama, besedama i pesmama, koje je dugogodišnjim i strpljivim radom prikupio Dragiša Simić, jedan od najboljih zdravičara u našoj zemlji. Veliki broj zdravica koje se pojavljuju u ovoj zbirci, Dragiša Simić je lično govorio u posebnim prilikama, različitog svečarskog karaktera.

O knjizi će u nedelju na Sajmu govoriti njen recenzent, profesor dr Dragan Bataveljić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji se već duži niz godina bavi i muzičkom delatnošću.

Profesor Bataveljić je jedan od inicijatora održavanja manifestacije “Dani Dragiše Nedovića”, a kao rezultat njegove velike ljubavi prema srpskoj narodnoj muzici, ali i izuzetnog poštovanja dela Dragiše Nedovića, nastala je njegova knjiga “Tako je živeo i stvarao Dragiša Nedović”, koja će takođe biti predstavljena u nedelju, u okviru pratećih programa na Sajmu turizma.

Kragujevčanin Dragiša Nedović, samouki kompozitor, pisac tekstova i izvođač, autor je preko 500 pesama sa prostora bivše Jugoslavije, za koje mnogi danas misle da su izvorne. Najčešće se pominju: Obraše se vinogradi dole kraj Topole, Lepe li su nano Gružanke devojke, Kad si bila mala Mare, U lijepome starom, gradu Višegradu, i mnoge druge.

Promocije ovih knjiga zaokružiće izvođenje kompilacije popularnih pesama Dragiše Nedovića, u izvedbi “Kragujevac koncerta”, Udruženja estradnih umetnika i izvođača, koje je osnovano 1989. godine i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima se ističu “Đurđevdanska nagrada za oblast umetnosti” i odlikovanje “Gramata” Šumadijske eparhije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu