VELIKI PRAZNIK: Zašto današnji dan spaja hrišćane, muslimane i Jevreje? - iKragujevac


Kultura

Pravoslavni hrišćani danas slave "živog sveca" arhangela Mihaila, ali malo ko zna da je ovaj vrhovni anđeo, odnosno arhangel, prisutan u tri najveće svetske religije.

Kako je to moguće, pitaće se mnogi, kada se judaizam, hrišćanstvo i islam toliko razlikuju? To suštinski nije tačno, pošto se zna da su se iz judaizma prvo razvilo hrišćanstvo, a nekih šest vekova kasnije i islam.

U postulatima ovih religija, mir, tolerancija i ljubav prema drugima se podrazumevaju, no, kasnije interpretacije i (namerna) kriva tumačenja dovela su do toga da većina ljudi nema čak ni poštovanje prema tuđoj religiji.

Uprkos svim tim razlikama na kojima se insistira, postoje verovanja, mitovi i postulati prisutni u sve tri navedene religije. Ta pojava, kada imamo identične elemente i pojmove iz različitih sistema, zove se sinkretizam.

Elem, za najveće svetske religije karakteristično je verovanje u anđele.

Anđeo (מלאך, αγγελος/angelus, الملك) je natprirodno božansko biće prisutno u svim svetskim religijama, a posebno u judaizmu, hrišćanstvu i islamu.

Poimanje anđela se razlikuje od religije do religije, ali suština je da čovek oduvek veruje u anđele, dobronamerna natprirodna bića bliska Bogu koja nas čuvaju i bore se protiv zla (demona).

Pomenute tri religije imaju tzv. hijerarhiju anđela (u islamu ovo nije baš precizno definisano) i u svakoj se nalazi red arhangela.

I gledajte sad ovo, sve priznaju anđele, i u svakoj je Arhangel Mihailo vrhovni anđeo!

U judaizmu on je Anđeo Mijhael. U hrišćanstvu Arhangel Mihailo. U islamu Mikhail, blizak Gavrilu/Gabrielu/Džibrilu.

Ovaj verski sinkretizam razotkriva jednu veliku istinu koju su mnogi nametanjem (prvenstveno religijskih razlika) pokušali da sakriju: iako se svi mi razlikujemo na toliko nivoa, nebo nad nama je isto i dovoljno je veliko za sve.

Sretan vam dan Arhangela Mijhaela/Mihiala/Mikaila, vrhovnog anđela po kome je jedan grad u Srbiji dobio ime, odlukom Miloša Obrenovića. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu