U Kragujevcu otvorena izložba Ana Frank - Istorija za sadašnjost - iKragujevac


Kultura

Nakon sedam uspešnih prezentacija u različitim gradovima Srbije, izložba “Ana Frank - istorija za sadašnjost“ otvorena je i u Kragujevcu u Svečanom salonu Gradske uprave. Reč je o regionalnom projektu “Historija, istorija, povjest - lekcije za budućnost“ koji realizuje edukativna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Holandije.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i odlomcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu, rekla je Ana Kostadinović koordinatorka projekta “Historija, istorija, povijest - lekcije za sadašnjost“ u okviru kojeg je izložba i stigla u Srbiju.

Originalnoj postavci u okviru projekta pridruženo je sedam lokalnih panoa za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, koji objedinjeni daju našu regionalnu izložbu i objektivniju sliku konfliktne prošlosti u nama prostorno i vremenski bližoj istoriji.

Kroz izložbu zainteresovane grupe đaka sprovode obučeni vršnjački vodiči koji su prošli pripremni trening Otvorene komunikacije, a ovaj zadatak će u Kragujevcu imati učenici Druge kragujevačke gimnazije. Naša je želja, rekao je Ivan Karadarević profesor Druge kragujevačke gimnazije i lokalni koordinator izložbe, da pokažemo da istorija može da se sagleda na drugi način ali i da se otvore nova pitanja. Izložba je prvenstveno posvećena učenicima osnovnih i srednjih škola.

Konekcija Kragujevca sa životom Ane Frank je najstrašniji zločin u Drugom svetskom ratu, kada je u znak odmazde u našem gradu streljano više hiljada civila među kojima i 300 đaka. Izložba će, za učenike drugih škola, u Svečanom salonu Gradske uprave biti otvorena do 23. novembra 2017. godine, radnim danima i vikendom od 8,00 do 18,00 sati. Ulaz je besplatan.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu