Umetnička zbirka SANU u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 16. novembra, u 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, biće otvorena izložba radova akademskih likovnih i vajarskih umetnika iz zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti. Izložba će biti otvorena do 16. decembra 2017. godine i svi zainteresovani će biti u mogućnosti da je posete radnim danom od 8 do 19 časova, a subotom od 9 do14 časova.

Povodom jubileja, 175 godina postojanja SANU u kragujevačkoj univerzitetskoj galeriji biće izloženo pedeset radova bogate zbirke umetničkih dela, koja su prikupljana od osnivanja akademije do danas. Izložbu će otvoriti Zoran V. Popović, potpredsednik SANU za prirodne nauke, a autor izložbene postavke je Jelena Mežinski Milovanović viši kustos i zamenik upravnika Galerije SANU.

Osnovana kao Društva srpske slovesnosti 1841. godine, akademija je prerasla u Srpsko učeno društvo, pa u Kraljevsku akademiju, do današnje Srpske akademije nauka i umetnosti. Umetnička dela bogatog fonda stečena su otkupima, donacijama dobrotvora i poklonima umetnika akademika.

U Umetničkoj zbirci nalaze se dela stvorena u različitim vremenima: od grafike manastira Hopovo iz sredine 18. veka do radova aktivnih članova Likovno-muzičkog odeljenja, i različitim tehnikama, tako da su zastupljeni pasteli, crteži, grafike, tempere i skulpture u kamenu, bronzi i drvetu. Umetnička zbirka SANU definisana je krajem šezdesetih godina 20. veka. Ova dela prvi put su prikazana javnosti 1982. godine u rekonstruisanom i obnovljenom galerijskom prostoru SANU, a 2011. godine odštampan je prvi katalog Akademijine kolekcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu