Koncert pesama "Zavičaju, u srcu te nosim" - iKragujevac


Kultura

“Zavičaju, u srcu te nosim“ je koncert pesama i igara iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Bosanske Krajine i Šumadije koji će u organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla“, a uz podršku Komesarijata za izbeglice i grada Kragujevca danas biti održan na sceni Knjaževsko-srpskog teatra. U organizaciji ovog udruženja Kragujevac je i ove godine ugostio stotinak prijatelja iz Hrvatske.

Tim povodom, pomoćnici gradonačelnika Aleksandar Štajn za unutrašnju i međunarodnu saradnju i Jasmina Predojević - Simović zadužena za održivi i ravnomerni razvoj grada i saradnju sa udruženjima, organizovali su prijem za predstavnike Splitsko - dalmatinske i Šibensko - kninske županije kao i članove kulturno - umetničkih društava iz Splita i Kistanje.

Kragujevac je uvek bio otvoren grad, a to potvrđuju i brojne povelje o pobratimstvu i prijateljstvu potpisane sa gradovima iz celog sveta, rekao je Štajn poželevši dobrodošlicu. Povelja o bratimljenju sa Splitom potpisana je 1973. godine, a u određenom periodu, naša saradnja bila je prekinuta. Ovakvi susreti predstavljaju odličnu priliku da neke veze počnemo polako da obnavljamo i da razgovaramo o problemima koji nas tište, ali i o konkretnoj saradnji u oblasti privrede, kulture i turizma. Ovo nije poseta protokolarnog tipa i nadam se da ćemo već naredne godine imati konkretne rezultate.

U Splitu živi preko 2, 5 hiljade pripadnika srpske nacionalne manjine, rekla je Ana Lunić predsednica Veća srpske nacionalne manjine u Splitu. Grad Split i njegovi predstavnici trude se da očuvaju različitosti manjina i u umetničkom, kulturnom, državnom i jezičkom smislu. Ovakve i slične posete su mali koraci u obnavljanju državnih kontakta, ali su veliki za sve nas - rekla je Ana Lunić.

Nakon prijema predstavnici komunalnog preduzeća iz Kistanja razgovarali su sa predstavnicima resora za privredu grada Kragujevca, a direktori ustanova kulture sa gostima iz Splita razgovarali su o kulturnoj razmeni. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu