Propratite izložbu „FOTOGRAFIJE DETINJSTVA – 16 PRIČA“ u Narodnom muzeju Kragujevac (FOTO) - iKragujevac


Kultura

U Kući prote Miloja Barjaktarovića (ul. Svetozara Markovića br. 21) u četvrtak 19. oktobra u 13 sati, otvara se izložba „FOTOGRAFIJE DETINJSTVA – 16 PRIČA“, autora Nataše Nikolić, muzejskog savetnika etnologa.

Izložba je nastala kao rezultat terenskih istraživanja u okviru projekta „Detinjstvo i kulturno obrazac kod Srba“ koje je sprovedeno na teritoriji grada i okolnih sela u periodu od 2011. do 2013. godine, kao i istraživanja romskog običaja Bibije 2008. i 2012. godine u naseljima Licika i Palilule. Na izložbi su predstavljene fotografije koje ilustruju ključne momente detinjstva, a potiču iz Zbirke stare fotografije Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac i iz porodičnih fondova, koje su skenirane ili snimljene na terenu. Namera je da se predstave autentična svedočenja koja predstavljaju isečke iz realnog života, a te informacije najviše pruža amaterska fotografija. Proučavani period se odnosi na 20. vek. 

Na izložbi je predstavljeno 16 panoa koji su tematski podeljeni na: Običaje po rođenju deteta, Prvi podoj i ishranu, Povojnicu/Velike babine, Šišano kumstvo, Krštenje, Hodanje i govor, Rođendan, Prvi zub, Blizanci, Božić, Uskrs, Đurđevdan, Romsku slavu Tetkicu Bibiju, Školu, Radne obaveze i Higijenu. Kratke informativne napomene date su na svakom panou. Izložbu prati katalog koji detaljnije obrađuje svaku od navedenih tema. 

Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.
 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu