Otvoren 12. JoakimInterfest - iKragujevac


Kultura

Predstavom “Iluzije“ u izvođenju Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda, po tekstu ruskog dramskog pisca, Ivana Viripajeva, otvoren je 12. JoakimInterfest u Kragujevcu.

 Ovo je priča o dva bračna para koji posle 50 godina braka, pred licem smrti, ponovo sebi postavljaju pitanja: koga su voleli i kakve su živote proživeli jedni pored drugih. Glumci Goran Jevtić, Katarina Marković, Milutin Milošević i Sonja Kolačarić tumače četiri lika koji jedni drugima i publici govore laži i istine o životu i ljubavi.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Krstović zahvalio se gradu Kragujevcu kao pokrovitelju festivala i Ministarstvu kulture i informisanja koje je podržalo ovogodišnji JoakimInterfest. Krstović je istakao da je vladalo veliko interesovanje publike za ovaj festival i da su sve ulaznice unapred prodate.

Selektor ovogodišnjeg festivala, književnik i direktor Bitef teatra, Miloš Latinović, odabrao je sedam predstava koje dolaze iz Rusije, Polljske, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, ali i iz domaćih renomiranih pozorišta. Objedinjene su zajedničkom temom ili podnaslovom “Okean teatar“. Latinović je istakao da su festivali danas ono što su nekada bili sajmovi za privilegovane varošice i gradove. Takvu privilegiju ima i Kragujevac koji neguje dva prepoznatljiva festivala – Joakimfest i JoakimInterfest.

JoakimInterfest kao festival ima interesantnu i razuđenu strukturu onoga što možete da dovedete kao selektor. Daje vam širinu i mogućnost da se igrate žanrovima, da dovedete nešto što objektivno ne možete da uklopite u neke druge festivale. Ja sam krenuo od toga da pokušam da nađem jednu potpunu žanrovsku raznolikost u tom nekom moru pozorišta, a da opet povežem to na neki način i tu sam pronašao pre svega glumačku igru.

Videćete dobre glumce, glumce koji apsolutno plene i osvajaju taj prostor scene koji im se nudi i to će biti linija koja će povezati sve ove predstave i žanrove – istakao je selektor Miloš Latinović.

Ovogodišnji JoakimInterfest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Tokom narednih sedam dana bićemo u prilici da gledamo kvalitetna pozorišta, da se radujemo njihovim nastupima, u predstavama koje je odabrao ovogodišnji selektor, Miloš Latinović. A pozorišna umetnost je kao i druge umetnosti, ona nema tih okvira, nema granica, ona je kao more.

U tom moru umetnosti, odabrano je sedam ostrva, sedam tema, sedam priča, i pre nego što uplovimo u more umetnosti u našem teatru, ja bih zamolio naš žiri – gospođu Radmilu Živković, glumicu, dramaturga Đorđa Milosavljevića i rediteljku Slađanu Kilibardu, da ploveći tim morem prepoznaju najbolji umetnički izraz, najbolju predstavu, glumca, glumicu, i sve ono novo, umetnički vredno, što donosi ovogodišnji JoakimInterfest – rekao je Miljan Bjeletić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu