Predstava "Bašta sljezove boje" u Knjaževsko srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra"Bašta sljezove boje", po delu Branka Ćopića, a čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Marko Misirača, biće izvedena u utorak 19. septembra od 20 časova.

REČ REDITELJA

Uvodeći nas u "Baštu sljezove boje", jednu od svojih najlepših zbirki priča iz ranog detinjstva, svojevrsnu poemu o "izgubljenom raju" u koji je večito težio da se vrati, među svog djeda Radu, strica Nidžu, majku Soju, samardžiju Petraka i ostale "dobre ljude i svete bojovnike", Branko Ćopić nas je, kroz pismo svom mrtvom prijatelju Ziji Dizdareviću, književniku ubijenom 1942. godine u logoru Jasenovac, upozorio na "crne konje i crne konjanike, noćne i dnevne vampire" koji se umnožavaju po svetu dok on, pre nego ga odvedu, žuri da ispriča "zlatnu bajku o ljudima, dobrim starcima i zanesenim dječacima" čije su mu seme posejali u srce još u detinjstvu.

U vremenu kada su crni konji i crni konjanici već uveliko tu i kada apokaliptična neman u obliku terorizma, novog svetskog rata, fašizma u malom i velikom ili neoliberalnog kapitalizma preti da će uništiti sve ono duhovno i humano u ljudskoj jedinki, verujem da vraćanje u svet "dobrih staraca i zanesenih dječaka" pod mitskom planinom Grmečom može da nas bar malo podseti na prave ljudske vrednosti i pomogne nam da sačuvamo sebe i svoje najbliže od nadolazećeg zla koje je Branko Ćopić predosećao, ali isto tako i verovao "da još uvijek nije iskovana sablja koja može sjeći naše mjesečine, nasmijane zore i tužne sutone".

Lica i glumci

VELIKI BRANKO Miloš Krstović
MALI BRANKO Nikola Pejković
DJED RADE Miodrag Pejković
SAMARDŽIJA PETRAK Zdravko Maletić
LOPOV SAVATIJE Milić Jovanović
MAJKA SOJA Ana Todorović Dialo
STRIC NIDŽO Nenad Vulević
UČITELJICA Sanja Matejić
NAREDNIK MUNIŽABA Aleksandar Milojević
ŽANDAR Nikola Stevović
Scenografija Milivoje Štulović
Kostimografija Jelena Janjatović
Muzika Dragoslav Tanasković
Lektor Radovan Knežević
Saradnik za zvučne efekte Branislav Pipović
Vokal Jasmina Dimitrijević
U dramatizaciji korišćeni motivi iz zbirki pripovedaka "Bašta sljezove boje" (Beograd, 1970), "Priče ispod Grmeča" (Beograd, 1938) i "Priče zanesenog dječaka" (Beograd, 1964), kao i iz romana "Glava u klancu, noge na vrancu" (Sarajevo, 1971). 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu