Ovo je najstariji hotel u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Hotel „Zelengora“ je najstariji gradski hotel, izgrađen 1884. godine, kao zadužbina pešadijskog kapetana prve klase Milovana Gušića (1822-1891), koji je kao veliki dobrotvora grada, ostavio dubok trag u istoriji Kragujevca. On je svom gradu, u vidu nekoliko graditeljskih zadužbina, pretežno škola, podario svu svoju imovinu. 

U tim objektima se i danas nalaze institucije kulture i obrazovanja. Da bi zadužbinske škole mogle da se izdržavaju, kapetan srpske vojske gradi „Grand hotel Gušić“, koji i danas radi, ali pod nazivom „Zelengora“, a u spomen na darodavca, ulica iznad hotela, u kojoj se nalazi najveći broj Gušićevih zadužbina, nosi njegovo ime.

To je ugaona zgrada u obliku ćiriličnog slova „G“, jednospratna, funkcionalna klasicistička građevina, na kojoj je ugao istaknut jednim spratom više i ugaonim kubetom koje je 1983. godine, preneto sa srušene Ujedinjene banke. U vreme gradnje hotel je bio jedna od impozantnijih građevina u Kragujevcu, a do kraja stoleća je bio najmoderniji i najelitniji hotel.

Osim toga hotel je bio okosnica zabavnog života u Kragujevcu i okolini. U njemu su se okupljali književnici, pesnici, glumci, trgovci, zanatlije i činovnici. Vršile su se kupovine i prodaje, zaključivala se kumstva, brakovi i prijateljstva, pisale su se molbe, tužbe i žalbe vlastima i obavljali advokatski poslovi. U njemu su se održavale bioskopske predstave, gostovale varijetske trupe i redovan repertoar Narodnog pozorišta Dunavske banovine. Sviralo se tokom celog dana uz slobodan i besplatan pristup, a u ovom hotelu je održana i predstava „Ožalošćena porodica“ u čast sedamdesetogodišnjice rođenja Branislava Nušića, sa koje je upućen telegram slavljeniku.

Hotel se stilski i danas savršeno uklapa u staro gradsko jezgro. Nalazi se na mestu na kome se susreću tri ulice pešačke zone, ali se ispred hotela nalazi i jedna od glavnih gradskih saobraćajnica, tako da je obezbeđen pristup automobilima i parking gostima hotela. Pogodan je za boravak poslovnih ljudi, kao i za odmor u pauzama, između napornih aktivnosti.

Hotel raspolaže sa 11 jednokrevetnih i 19 dvokrevetnih soba , 2 apartmana i jednim luksuzno opremljenim apartmanom. Gosti imaju sve uslove za nesmetan odmor, ali i za rad i informisanje u savremenim apartmanima i sobama, koji su opremljeni klima uređajima, televizorom, telefonom, bežičnim internetom, mini barom i luksuznim kupatilom.

Poslednjih nekoliko godina Kragujevac je povećao obim poslovnih aktivnosti najviše sa fabrikom „Fiat“, čiji su preduzetnici počeli učestalo da koriste usluge ovog hotela. Vlasnik hotela je upravo zbog toga usmerio ugostiteljsku ponudu ka potrebama klijenata. Krajem septembra 2011. godine, u hotelu „Zelengora“ otvorio je prvi restoran autentične italijanske kuhinje, ali je zadržan i meni sa nacionalnim specijalitetima srpske kuhinje. Osim ishrane, u hotelu su naročito ponosni na izbor više od 60 vrsta vina iz Francuske, Španije, Portugala, Severne Amerike, Čilea, Argentine, Australije, Crne Gore, Makedonije, Hercegovine i Hrvatske .

Zidovi restorana ukrašeni su mozaicima i slikama sa starovremenskim detaljima iz italijanskih gradova, a kroz prozore restorana, kao i iz soba, pogled se pruža na pešačku zonu, a sa duge na zelenilo dvorišta unutar hotela.

Restoran ima ukupno 170 mesta za stolovima u otvorenom delu prostora i u separeima, a u bašti postavljenoj s obe strane centralne pešačke zone, poseduje još 160 mesta. U predvorju restorana italijanske i nacionalne kuhinje, nalaze se salon i kafe, koji imaju ukupno 80 mesta, a posetiocima, su u svako doba dana na raspolaganju besplatne novine i internet. Bašta, kafe, salon i restoran italijanske i nacionalne kuhinje hotela „Zelengora“, gotovo uvek su puni gostiju.

Hotel „Zelengora“ dobitnik je turističkog cveta za 2002. godinu, priznanja koje dodeljuje turistička organizacija Srbije, za najbolji hotel u Srbiji, van Beograda.

 

izvor: GTO Kragujevac 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu