LETNJI ARANĐELOVDAN: Evo šta nikako ne smete da radite! - iKragujevac


Kultura

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen "crvenim slovom" u kalendaru SPC koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao - Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. 

Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom, satanom.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Aranđelovdan je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i ljudi treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci - najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih bapskim pričama, potrudite se da danas učinite neko dobro delo makar ono bilo i simbolično. Videćete, neće vas koštati skoro ništa, a osećaćete se kao da ste promenili svet. I biće bolje i vama i drugima!

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu