Snimanje „Nemanjića“ u podnožju srednjovekovnog grada Borača - iKragujevac


Kultura

Gružansko selo Borač jedno je od 220 lokacija gde se nastavlja snimanje igrane serije o dinastiji Nemanjića prema scenariju Gordana Mihića. Možda je podnožje boračkog starog grada koji je izgrađen u doba Nemanjića jedna od najautentičnijih lokacija.

Sedamdeset drugog dana snimanja u srednjovekovnom Boraču, ispred crkve Svetog Arhangela Gavrila iz 14. veka snimljeni su kadrovi razgovora Vojina Ćetkovića kao Stefana Prvovenčanog sa majkom Anom koju glumi Dubravka Mijatović.

Iako se snima već više od dva meseca, glumci kažu da se nisu umorili i da i dalje rade sa istim entuzijazmom kao i prvog dana.

„Što se samog snimanja tiče, sve teče odlično, imamo fenomenalne uslove, scenario je odličan, dobro su postavljeni likovi, radim sa sjajnim glumcima i mislim da će to biti dobra serija. Ja se baš dobro osećam na ovom snimanju“, rekao je Vojin Ćetković.

Njegovo mišljenje deli i Miodrag Miki Krstović.„Osećam samo radost a umor ne. Ne verujem da će me stići do desetog ili petnaestog avgusta, kada se očekuje završetak snimanja“, kaže Krstović.

Serija o rađanju kraljevstva Nemanjića koja opisuje istorijske trenutke u vezi sa srpskom državom krajem 12. i početkom 13. veka snimaće se još 24. dana na lokacijama čuvenik srpskih manastira.

Direktor serije Miško Stevanović kaže da će u tim danima snimanje biti u Studenici, Žiči i Crnoj Reci. Kaže da su Žiča i Studenica vezani za razna krunisanja, venčanja, krštenja, monašenja. Scene će biti teške i u njima će se naći 80 glumaca i 150 statista.

Osim snimanja na lokacijama gde su živeli Nemanjići, urađeno je i oko 500 vizuelnih kadrova.

„Vizuelni efekti dočaravaju sve ono što scenografija ne može da postigne. To su gradovi, utvrđenja, srednjovekovna zdanja koja više ne postoje i ne postoji način da se rekonstruišu. To se sve kompjuterski obrađuje“, kaže reditelj vizuelnih efekata Boriša Simonović.

U seriji igra 218 glumaca i angažovano je 2.700 statista, kojih je bilo i na snimanju u Boraču. Jedna od njih, Bogdanka Ćusić, kaže da nije bilo teško iako prvi put staje pred kamere. To je za nju iskustvo više.

Za njenu drugaricu Ivanku Jovanović bilo je veliko zadovoljstvo da stane ispred velikih glumaca i da ih upozna. Ako joj se ukaže prilika, rado će ponovo pred kamere.

Serija od 12 epizoda snima se u produkciji RTS-a i režiji Marka Marinkovića prema scenariju Gordana Mihića. Prve epizode su najavljene za kraj godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. 

 

 

IZvor:RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu