Svetski dan muzike u Velikom parku - iKragujevac


Kultura

U sredu, 21. juna, od 19 sati, Studentski kulturni centar će tradicionalno obeležiti Svetski dan muzike koncertom na kojem će nastupiti Kragujevačko pevačko društvo sa projektom „Summertime“ i francuska kantautorka „Adélys“.

Smisao ove muzičke manifestacije, koja se svakog 21. juna održava van uobičajenih koncertnih prostora – na javnim mestima, trgovima i parkovima – u više od 100 zemalja širom sveta, je da razni muzički stilovi i žanrovi dopru do najšireg kruga slušalaca. Ideja je da se muzičari ohrabre da izađu na ulice, kao i da svi koncerti budu besplatni. Ustanovljen je početkom osamdesetih godina, u Francuskoj, na predlog tadašnjeg ministra kulture te Žaka Langa.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera i klasičara. Godine 1997. Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska na sastanku u Budimpešti potpisuju Evropsku povelju o prazniku muzike. Od tada se obeležavanju Svetskog dana muzike priključuje sve veći broj zemalja. Već nekoliko godina, ovaj praznik se proslavlja u više od stotinu zemalja, među kojima je i Srbija.

Glas, klavir i sempler, dovoljni su francuskoj kantautorki „Adélys“ da svojim poetičnim tekstovima i šarmantnim nastupom na suptilan način dočara mala i jednostavna zadovoljstva svakodnevnice.

„Adélys“ na savremen način nastavlja tradiciju francuske šansone, mešajući je sa uticajima klasične muzike i džeza. Kompozicije ove originalne pijanistkinje i pevačice mekog glasa bez sumnje podsećaju na čuvenu francusku kantautorku Barbaru. „Adélys“ iza sebe ima tri izdanja (Danse P’tite Fille, Le Sel, Tactile), evropske turneje (Nemačka, Danska, Švajcarska, Češka), ali i zapažene koncerte u Parizu gde je nastupila kao predgrupa Žan-Luj Oberu, predvodniku kultnog francuskog rok benda „Téléphone“.

Kragujevačko pevačko društvo se kao mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, kvalitetom nametnuo na muzičkoj umetničkoj sceni grada kao jedan od najzanimljivijih „noviteta“.

Hor je osnovan 2014. godine, umetnički rukovodilac je Đorđe Catić a članovi hora su ljubitelji horske muzike. Brzo su se dokazali brojnim nastupima, koncertima i nagradama.

Neki od zapaženih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama na kom osvajaju prvu nagradu, a u Belorusiji na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest u gradu Grodno 2017. godine osvajaju treće mesto.

Veoma promišljeno i sigurno rade na sebi i svojoj želji da doprinesu kulturnom životu Kragujevca ali i čitavog regiona. Njihov nastup sa Kragujevačkim orkestrom na kom je izvedem Mocartov Rekvijem 2016. godine proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i najposećeniji.

 

izvor: GTO „Kragujevac“

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu