„Zvala se Lorelaj“ u Teatru - iKragujevac


Kultura

U utorak, 20. juna, od 20 časova, na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, publika će imati priliku da pogleda duo dramu „Zvala se Lorelaj“, koja je nedavno imala premijeru. 

Predstava je nastala preplitanjem tekstova četiri drame Izraela Horovica, a govori o tome, kako je bilo, kako jeste i kako je moglo da bude u jednoj ljubavnoj vezi. U ovoj predstavi igraju mladi glumci, Marija Rakočević i Bogdan Milojević, koji su se već dokazali na pozorišnoj sceni.

Ovaj tekst spojio je drame „Školice“, „Strelište“, „Akrobate“ i „Scenska uputstva“ u sasvim običnu ljubavnu priču, o ljubavi kao nedefinisanoj, vanvremenskoj kategoriji, koja govori o dvoje ljudi kojima je prošlost odredila budući život. Njihova priča je zapravo posledica njihove nekadašnje veze, koju otkrivaju tokom susreta posle mnogo vremena, kao što razmatraju šta je bilo, kako jeste i kako je moglo da bude.

Predstavu je režirao Aleksandar Milojevića Lija, a autorska prava na tekst ustupio im je Vladan Živković, koji je ovu predstavu, veoma uspešno igrao sa koleginicom Marinom Perić Stojanović od 1997. godine. Kritika je i tada govorila da je ta verzija predstave „ispred svog vremena“. Ipak, u novoj verziji, reč je o potpuno drugačijoj predstavi, koja predstavlja potpuno novo i drugačije čitanje i tumačenje istog teksta. Kao što ni ljubav nikada nije ista, tako i reditelji i glumci imaju, svako svoje viđenje predstave.

Izrael Horovic rođen je 1939. godine u Masačusetsu. Proslavio se kao pisac, reditelj i glumac, a baveći se filmom i pozorištem napisao je više od 70 pozorišnih dela, koja su prevedena na preko 30 jezika i postavljena na scene širom sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu