PRVAK drame Knjaževsko srpskog teatra ODLAZI U PENZIJU: Poznati glumci se emotivno oprostili od Mirka Babića - iKragujevac


Kultura

„Odigrao sam, šta sam odigrao! U pozorištu, na filmu i televiziji. Poprilično sam zadovoljan. Imam dve ćerke. To sam ja!“ Ovom porukom je, Mirko Babić, prvak drame Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu obeležio 45 godina na sceni kojoj je posvetio ceo svoj život, a njegove kolege, prijatelji i publika ga ispratile u penziju.


Pozorište kome je posvetio skoro pola veka priredilo mu je svečanost pod nazivom „Mirko Babić - to sam ja“.

Prepuna sala prvog srpskog teatra i lavina ljubavi i emocija bila je samo potvrda njegovog talenta i priznanje za jednog od najznačajnijih glumaca druge polovine 20. i početka 21. veka u kragujevačkom pozorištu, na čijem je čelu kao upravnik bio u dva navrata.

"Prvog dana kada je diplomirao na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu dobio je ponudu Ateljea 212 za angažman. Tražila su ga i druga pozorišta. Odbio je i poručio da se vraća u svoj Kragujevac. Kada smo ga pitali zašto, odgovorio je

- Kada ja budem igrao Kralja Lira, vi ćete u Beogradu još da nosite tacne. I zaista. Mirko je odigrao Kralja Lira. Niko iz naše generacije, među kojima su i Aljoša Vučković, Aleksandar Berček i još mnogi, nisu dobili tu ulogu, rekao je Feđa Stojanović", Babićev kolega iz klase.

Mirko Babić je odigrao preko sto uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

Dobitnik je preko dvadeset republičkih i međunarodnih nagrada. Njegov žanrovski opus kretao se od tragedije, komedije, do izuzetnih psiholoških komada, poput „12 gnevnih ljudi“, „Noć u kafani Titanik“, „Golubnjače“ i sve do višestruko nagrađivane monodrame „Kad su cvetale tikve“ koja je doživela preko 1000 izvođenja.

U njegovu čast priređena je izložba plakata i kratki film sa isečcima pozorišnih komada u kojima je igrao, kao i u filmovima poput „Put za Katangu“, „Timočka buna“ pa sve do serije u kojoj je dočarao dobrodušnog Dragojla.

"'Bem ti sitno žito", tako je počeo Radoš Bajić svoj govor.

"Radujem se i Boga molim da našu priču i nastavimo. Posebno sam srećan što večeras imam priliku da ti sve kažem u brk, u lice, da ti kažem dragi moj koliko si dobar čovek, veliki, neponovljiv i koliko te bre volimo. Iznedrio si Dragojla. 'Bem ti sitno žito".

Rediteljka Ivana Vujić je čvrsto držala sa ruku svog dugogodišnjeg kolegu i otpevavši pesmu „Idu dani“ poručila Mirku da će u danima koji dolaze on još igrati na sceni.

A, Aljoša Vučković koji je doputovao na svečanost u Kragujevac da sa Babićem obeleži 45 godina na sceni, došao je sa harmonikašem. I u teatar ušao pevajući pomalo zaboravljenu pesmu Đure Jakšića, "Čini mi se dušo moja da je Srbija".

Za njih lično ona je imala posebno značenje.

Mirko Babić se dubokim naklonom zahvalio prijateljima, kolegama i svojoj kragujevačkog publici na 45 godina podrške i ljubavi koju su mu nesebično pružali.

Izvor: Kurir

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu