Predstavljena knjiga „Ko je ubio Katarinu“ Vuka Draškovića u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Političar i pisac Vuk Drašković objavio je novi roman „Ko je ubio Katarinu“. Naslov dela asocira na kriminalističku priču, a zapravo metaforično kazuje o istinitim događajima iz piščevog života, kao i iz života svih nas.

Promocija knjige „Ko je ubio Katarinu“ održana je 21. maja u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a 24. maja u u Šabačkom pozorištu. O knjizi su, osim autora, govorili književni kritičari Ljiljana Šop i Gojko Tešić.

- „Katarina“ iz naslova knjige je pseudonim za nekadašnju SFRJ, a ja sam, da tako kažem, opsednut ovim zlom koje nam se dogodilo nakon raspada Jugoslavije. Zbog toga sam, između ostalog, i napisao ovu knjigu, kao optužnicu protiv onih koji su nam ubili državu, istoriju, prošlost, budućnost…- rekao je Vuk Drašković.

Petnaest zasebnih priča prerasta u roman zahvaljujući svom tematskom jedinstvu: drama i haos ratnih zbivanja kako na frontu, tako i u pozadini posvađanih nekadašnjih republika, među svakodnevnim likovima koje izjeda zlokobna doktrina ne samo bezočnih i ostrašćenih lidera nego i samozvanih duhovnih vođa i dušebrižnika nacije.

- Kad razmišljam o tome kako sam pronalazio likove za ovaj roman shvatio sam da su svi junaci knjige zapravo pronalazili mene, jer da me nisu pronalazili, ne bih umeo da pišem o njima. Morao sam da ih upoznam da bih uspeo da ih predstavim čitaocima - objasnio je Drašković.

Pisac je istakao i da Evropska unija ne može da zameni nekadašnju Jugoslaviju, jer „mi smo sebe ugrađivali u Jugoslaviju koju smo na kraju ubili. I tada je bivalo zločina mržnje, žarišta, etničkih, verskih sukoba, ali je sve to postojanje zajedničke države stišavalo, gasilo, smirivalo. Sada Jugoslavije nema i zlo je bez ikakve brane“, smatra autor.

Ljiljana Šop je naglasila da je Vuk Drašković u knjizi „Ko je ubio Katarinu“, ostao dosledno veran sebi i svojim temama, svom poimanju istorijskih događaja na trusnom balkanskom tlu, svom shvatanju angažovane književnosti koja ne izmišlja nego promišlja stvarnost.

- Zbog toga tek u celini pročitana i razumevana njegova nova knjiga otvara se kao roman o životu i smrti Jugoslavije u životima i smrtima njenih građana, i obrnuto - zaključila je Ljiljana Šop.

Roman „Ko je ubio Katarinu“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Lagune.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu