KRAGUJEVAČKI PUTNIK U NEPOZNATOM PRAVCU: Prelepa planina u Kanadi nosi njegovo ime! (FOTO) - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu je nas obeleženo 100 godina od smrti vojvode Radomira Putnika, a prijemu tim povodom je prisustvovao i njegov praunuk Zorana Ivkovića.

- Vojvoda Radomir Putnik je bio je jedan od onih Kragujevčana, bisera, koji su obeležili istoriju i koji se borio za očuvanje i mir svoje zemlje - rekao je na prijemu u Gradskoj kući član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

Ivkoviću (81) koji u Nemačkoj živi od 1964.godine, danas je u Kragujevac doneo još jedan predmet koji je koristio njegov preda, a on na tome radi još od 2005. godine.

- Pripadam generaciji koja je istoriju učila od Prve ofanzive (NOB, tokom Drugog svetskog rata), a baba je pričala o Balkanskim ratovima i danas sam ponosan što smo u Srbiji shvatili ulogu i značaj poginulih u Prvom svetskom ratu - rekao je Ivković.

Narodni muzej je u sali Prve gimnazije organizovao naučni skup "Vojvoda Radomir Putnik, godina jubileja".

Vek od smri vojvode Radomira Putnika, vojskovođe i načelnika Glavnog Đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu, obeležen je i u Beogradu.

Putnik je rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, a vojničko zvanje je stekao na Artiljerijskoj školi u Beogradu.

Slabo je poznato, međutim, i da jedna planina u Kanadi nosi ime po našem vojvodi. Odmah po završetku Prvog svetskog rata, u počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske i prvom srpskom vojvodi Radomiru Putniku. Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847-1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914-1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva.

Tvorac je za to vreme savremene srpske vojske, u školovanje i obuku oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka, vojsku je osavremenio naoružanjem i na ključna mesta postavio talentovane oficire.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu