NARODNI MUZEJ: Izložba - Deca, seoska nošnja i tekstil iz Zbirke Odeljenja za etnologiju - iKragujevac


Kultura

Narodni muzej Kragujevac organizuje izložbu - Deca, seoska nošnja i tekstil iz Zbirke Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac, autora Svetlane Radojković, višeg kustosa etnologa. 

Otvaranje izložbe je 19. maja 2017. godine u 19 sati, u Kući prote Miloja Barjaktarovića, ul. Svetozara Markovića 21.

Izložbu će otvoriti Snežana Šaponjić-Ašanin, muzejski savetnik etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Vremenski period obuhvaćen izložbom i pratećim katalogom je prva polovina 20.veka. Tekst kataloga i izložba baziraju se na originalnim predmetima i fotografijama sačuvanim u fondu Zbirke Odeljenja za etnologiju, kao i na dostupnoj literaturi i terenskim istraživanjima.

Izloženi predmeti pripadaju Zbirci tekstilnog pokućstva 11, Kolekciji sprava za preradu vlakana 1, Zbirci seoske narodne nošnje 36, Zbirci fotografija 4 i terenskih fotografija 9.

U prvoj polovini 20. veka, porodica je bila glavni prenosnik socijalizacije dece. Veliku ulogu u njihovom odrastanju, vaspitanju i obrazovanju imala je majka. Istovremeno, deca su određivala mesto žene-majke i odnos prema ženi u tradicionalnoj porodici i društvu. Upravo je majka, pored mnogobrojnih obaveza koje je imala u seoskom domaćinstvu, morala da se pobrine i za tekstilno pokućstvo i odeću članova svoje porodice.

Izrađeni u okviru domaće (kućne) radinosti ili kao proizvod rada seoskih zanatlija predmeti su pored svoje utilitarne funkcije sadržali i dekorativne karakteristike, a pojedini i određena magijska obeležja.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu