Izložba kaligrafskih radova Lazara Dimitrijevića - iKragujevac


Kultura

Izložba kaligrafskih radova Lazara Dimitrijevića grafičkog dizajnera, izložba će biti otvorena 27. aprila 2017. godine u 19 časova trajaće od 27. aprila do 16. maja 2017. godine.

Autor kaligrafskih radova koji će biti izloženi u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja, Lazar Dimitrijević, docent je na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu na predmetima Kaligrafija i Tipografija. Izuzetan poznavalac ove oblasti, dobitnik brojnih nagrada, učesnik na više od četrdeset kolektivnih i autor samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, ovaj umetnik, grafički dizajner po obrazovanju, uspostavlja svojim radovima komunikaciju sa Džordžom R.R. Martinom i njegovim romanom Igra prestola .

S obzirom da je u pitanju epska fantastika, dakle u pogledu datovanja sporan, a po svojoj tematici specifičan književni žanr i da je delo kojim se Lazar Dimitrijević bavi i ekranizovano, autor eksperimentiše, dovodeći u vezu stare kaligrafske stilove poput uncijala i gotike sa modernom kaligrafijom, pri čemu se prepušta umetničkoj slobodi i izražava sopstvenu kreativnost.

U pitanju je jedan od mogućih odgovora na temu, koja zaokuplja Lazara Dimitrijevića,a koju je on izabrao za svoje eksperimente u oblasti koja mu je bliska i u kojoj je izuzetno uspešan.

On ispisuje tekstove, rukovodeći se naracijom, vremenskim okvirom, atmosferom, simbolikom i čitavim nizom, za njegov rad relevantnih okolnosti koji karakterišu konkretno dela, pa su i figuralni, zoomorfni i floralni motivi deo stilizovanih slovnih znakova, na kaligrafskim panoima Lazara Dimitrijevića.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu