PRAZNIK NAD PRAZNICIMA: Danas je vaskršnji ponedeljak - iKragujevac


Kultura

Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje slavi se od vremena prvih apostola, a hrišćani ga slave tri dana

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak.

Patrijarh srpski Irinej služiće svetu liturgiju u crkvi Svetog Georgija, a povodom osveštavanja novosagrađenog vladičanskog dvora i hramovne slave Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kruševcu.

Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje slavi se od vremena prvih apostola, a hrišćani ga slave tri dana.

Proslava Vaskrsa počela je juče ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog Petka i Velike Subote, u znak radosti Vaskresenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu