Danas je Sretenje: Devojke, dobro pazite, evo kako da danas saznate za KOGA ĆETE SE UDATI - iKragujevac


Kultura

Sretenje je veliki praznik i za crkvu i za sve vernike u Srbiji. Ovaj praznik od davnina prati i veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica četrdeset dana po rođenju uvela novorođenog Hrista u hram da ga posveti Bogu.

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike.

Oni koji žive u blizini zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvedima. Naime, veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu - ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledajte – vaš dragi će ličiti na prvu mušku osobu koju tog dana sretnete. Ili, tako bar narod kaže...

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu