Predstava "Kir Janja" u Knjaževsko srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

Predstava "Kir Janja" je na repertoaru u Knjaževsko srpskom teatru od 18. do 26. januara 2017. godine.

"Drag mi je taj Kir Janja koji ne pripada ovom svetu a da to i ne zna. Možda hoda po svojim mislima sa pogrešnom mapom u glavi. On hoće onoliko novaca koliko mu je potrebno da mirno spava u nemirnom svetu. Drag mi je taj mali čovek koji je već jednom sve izgubio i boji se da mu se sutra to ponovo ne desi. Sve bežeci od toga uleće u zamku da mu se baš to desi. Nisu nesrećni slučajevi zapečatili Janjinu sudbinu. Janjine večite “špekulacije” u kojima misli da je spretan doći će mu glave, i ne samo njemu. On stalno sumnja da neko hoće da ga pokrade i ja mu za to dajem pravo.
Zanima me to vitalno samopouzdanje da bude igrač u igri za koju naslućuje da se promenila. Janja dobro vidi, ali ne vidi sve. Pobunio se po prvi putna kraju, ali kasno. Mislio je da igra još traje, a ona je već bila završena.
Zanima me taj iznenadni trenutak Janjine hrabrosti i pobune na kraju komada koji ničemu ne vodi jer je sve već rešeno. Zanima me šta nam to Sterija nije ispričao, a krije se iza priče koju nam je dao da se zabavimo. Koji su se to konci upleli da ono sto smo mislili da je nevazno postane važno? Zaplet koji gledamo se ne rešava već prelazimo na drugi koji nam se iznenada otkriva da je paralelno tekao. I mi smo se kao i Kir Janja iznenada, skoro preko noći, obreli u svetu gde više ne prepoznajemo ko su nam prijatelji, gde svako ima svoje interese koji su mu najvažniji, gde se sve prodaje za “badava”, gde nema više pravila a kamoli sistema vrednosti, gde je sila jedini zakon a moral davno zaboravljena kategorija. “E siroti Kir Janja… oći svet da propadni”. I ja mu verujem.
Kir Janja je komični lik koji ima “nevaljalo žena”, hoće stalno “da ga u'vati šlogu ”, najviše voli da kuka. Pokušava da podmiti vlast sa “jedno lepo jabuka” dok velike svote novca prelaze iz ruke u ruku. Ipak posle Egonovog i Ejdusovog “Kir Janje” u Narodnom pozorištu, ovaj tekst se ne može više čitati bez tragične note. To pripada i našem Kir Janji ali u jednom drugačijem ključu."

Dragana Varagić, u Kragujevcu decembra 2016. godine

Jovan Sterija Popović
KIR JANjA

režija Dragana Varagić

IGRAJU:

Miodrag Pejković
Isidora Rajković
Nikola Milojević
Milić Jovanović
Saša Pilipović
Milica Majstorović
Đorđe Simić
Mladen Knežević

Scenograf: Lana Škundrić
Kostimograf: Jelena Janjatović
Koreograf: Bojana Robinson
Lektor: Radovan Knežević
Kompozitor: Dragoslav Tanasković 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu