Kultura

U petak, 13. januara, Narodni muzej u Kragujevcu, u susret Srpskoj Novoj godini, organizuje izložbu, koncert i promociju knjige „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“, autora Igora Đurovića. Izložba će biti ortvorena u 18 satu u Galeriji Narodnog muzeja, dok će promocija knjige biti održana od 18:30 sati u Konaku kneza Mihaila. Program će biti zatvoren koncertom na rekonstruisanim srednjevekovnim instrumentima, koji počinje u 19 sati.

Knjiga „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“, na osnovu arheoloških, istorijskih, etnografskih i drugih podataka, autora kustosa-arheologa Igora Đurovića iz Narodnog muzeja u Kragujevcu, predstavlja sintezu multidisciplinarnih istraživanja na polju prvih pojava i razvoja muzičkih instrumenata prisutnih u praksi kod Srba.

Autor nas vodi u najdalje periode ljudske istorije da bi ukazao na prve arheološke nalaze, koje smatra uzorima savremenih instrumenata, na šta ukazuje analizom ovih predmeta. Prate se pojave na široj teritoriji: od praistorijske Evrope, preko Srednje Azije i Bliskog Istoka, stare Grčke i Rima, da bi se na kraju ovi podaci povezali sa prostorom iznad Karpata koji se smatra Prapostojbinom Slovena. Autor smatra da više instrumenata u srpskoj praksi imaju začetak u najdaljoj praistoriji u paleolitu, da su drugima tamo koreni ali im je dug razvoj sve do srednjeg veka, da drugi se pojavljuju kao rezultat kontakta sa drugim narodima u antičkom i srednjevekovnom dobu. Tako analizira razvoj gusala kroz dug period od praistorije sve do srednjeg veka, prve pojave frule i nastanak piska, potvrde o postojanju tambure, karaba, dipli i gajdi, tarabuka, bubnja i drugih instrumenata u starim dobima.

Izložba u Galeriji Narodnog muzeja „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“ prikazuje sve rezultate istraživanja iznete u knjizi u skraćenom vidu, i u tom smislu je svojevrsna promocija knjige. No, drugi deo izložbe je promotivnog karaktera: prikazano je nekoliko rekonstruisanih instrumenata sa srpskih srednjevekovnih fresaka. Panoi sa freskama sadrže instalaciju rekonstruisanog instrumenata umetnutog na mestu njegovog prikaza: lauta iz Bogorodice Ljeviške, gudač iz Kalenića, truba iz Dečana, bubanj iz Lesnova, itd…

Pratite iKragujevac na VIBERU:
http://chats.viber.com/ikragujevac

×