As soon as you open an account Bet365 will send you a 10 digit Offer Code via email. Receive Your £200 bet365 Welcome Promo Bonus plus £50 Mobile Promo


Kultura

U nekim delovima Srbije i dan-danas se veruje da Badnji dan i Božić čine čuda neudatim devojkama. Veruje se naime, da na Badnje veče, u noći između Badnje večeri i Božiča i na sam Božić devojke mogu da saznaju odakle im je budući supružnik kao i ko će to biti.

Lajkujte najposećeniji informativni portal u Šumadiji!

Tako na primer, na Badnje veče devojka treba da izađe ispred kuće i osluškuje lavež pasa. Odakle dopire lavež, odatle je njen budući muž.

Sa druge strane, na jugu Srbije se veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami za Badnje veče sanjati budućeg supružnika.

Lik momka za koga će se devojka udati, na Božić ona može saznati i uz pomoć vode koju treba da zahvati na Badnji dan, pre izlaska sunca. U nekim krajevima se ona zove jakova voda.

Pre zahvatanja vode, izvor, reka ili bunar daruju se žitom, novcem ili voćem. Vodu pozdravljaju sa dobro jutro vodice i srećan ti Božić. Devojka koja nosi vodu moli se da u njoj vidi lik momka za koga će se udati.

Tom vodom se, inače, umivaju svi članovi domaćinstva i svako daruje devojku koja ih poliva.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

×