Denis Katanec i „Duke Bluebeard“ u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U sredu, 2. novembra, od 22 sata, u Studentskom kulturnom centru, kragujevačkoj publici će se predstaviti dva muzičara. Hrvatski kantautor Denis Katanec promovisaće novi album „Nikta Zorja“, dok će se mađarski muzičar „Duke Bluebeard“ predstaviti albumom „Friend or Foe“, izdatim za „Lone Waltz Records“.

Denis Katanec zagrebački je kantautor i pokretač bendova Felon i Denis Katanec Okanagan LTD. Trenutno svira u novom projektu KLINIKA Denisa Kataneca. Iza sebe ima album „Jasno, nečujno, a suviše glasno“ (Felon), tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata „Sveska bijednih I“, „Sveska bijednih II“ i „Sveska bijednih III“, „Sve moje Laurie“ sa bendom DKOkanaganLTD, te hvaljeni solo album „Pejotl“ koji izdaje prošle godine.

Odsvirao je preko 100 koncerata u celoj regiji, a jedni od zapaženijih bili su njegovi nastupi pre svetski priznatog američkog singer-songwritera Damiana Jurada i Damira Avdića. Sa Klinikom upravo objavljuje novo izdanje „Nikta Zorja“ koje će promovisati u Kragujevcu. Kliniku uz Denisa čine: Brane Norac( klarinet/gitara), Zvonimir Varga(piano) i Vinko Vujec (kontrabas).

„Duke Bluebeard“ je folk-pop pevač, kantautor i multiinstrumentalista, a svoj nadimak bira inspirisan Bartokovom operom. Njegov demo „Summer Is Dead“, izašao je u aprilu 2013. Naredni period proveo je u raznim sporednim projektima koji su deo mađarske „underground” scene i nastupao je na „Rakéta Festivalu“ gde ga je est.hu opisao kao obećavajućeg pevača- tekstopisca. U maju 2015. objavio je singl „D. B „, za „Lone Waltz Records“.

Debi album „Friend or Foe“, objavljuje u martu 2016. Ove pesme su pisane u kući njegove majke, gde je proveo nekoliko meseci tokom leta, razmišljajući o prošlosti. Iako najviše liči na neku vrstu defetističkog narativa prikazujući ideju usamljenosti, izolovanosti, on ima i druge poglede što se vidi u pesmama poput “You’ll Be Just Fine” or “F. B. #1 (Stockholm)”.

To pokazuje, na oba albuma, da su njegovi intospektivni tekstovi koji su refleksija njegovog unutrašnjeg života, samo deo zagonetnog načina pripovedanja koji prevazilazi reči u nekim, ako ne i u većini slučajeva. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu