Dani SKC-a Srbije u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Od danas do četvrtka, 27. oktobra, Studentski kulturni centar Kragujevac biće organizator susreta Studentskih kulturnih centara Srbije. Tom prilikom svojim programima predstaviće se SKC Niš, SKC Novi Sad, SKC Beograd i Dom kulture Studentski grad.

24. 10. 2016. STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NIŠ

20:00 Koncert pevačke grupe NIŠKE DEVOJKE

U ponedeljak, 24. oktobra, u 20:00, Susrete će svojim koncertom otvoriti pevačka grupa Studenac sa gostima iz Studentskog kulturnog centra Niš, pevačkom grupom Niške devojke.

Ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, osnovan je decembra 2004. godine kao izdanak Akademskog mešovitog hora SKC. Specifičnost ovog hora stvara jedinstvena kombinacija ženskih glasova i interpretativnih moći članica, koje na poseban način, svojstven jednorodnim horovima izvode dela pisana za ove sastave.
Programska orjentacija Ženskog hora kreće se od dela starih majstora do obrada popularne zabavne i pop muzike. Posebno važan segment čini rad na očuvanju srpske i balkanske tradicije. Iz ovog aspekta muzičkog rada nastala je i pevačka grupa Niške devojke, koja svoju programsku orijentaciju i repertoar zasniva na muzičkim delima srpske tradicionalne etno muzike. Neizostavan deo pevačkog opusa je i duhovna muzika, pre svega sa prostora Rusije, Bugarske i Srbije.

25. 10. 2016. STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD

20:00 Promocija fototipskog izdanja TRI DRUGARA

Tri drugara – novosadska pank lektira za drugo polugodište, geneza jednog od nosećih stubova novosadske punk scene devedesetih
Dve decenije nakon izlaska poslednjeg broja fanzina Tri drugara, kompletirani su svi brojevi koje SKCNS na gotovo četiri stotine stranica objavljuje u jednom izdanju. Iz ugla autora do tančina je obrađena novosadska, domaća te svetska punk i hardcore scena sa sredine 90ih.
Gost je jedan od autora i urednik izdanja Igor Todorović Zgro. Promociju će pratiti izložba radova Zorana Gašija.

21:00 Koncert „SHOPLIFTERS“

„Shoplifters“ su novosadski pank/koledž rok bend. Njihov debi album objavljen je sad već daleke 2006. godine za SKCNS. Iza sebe ovaj bend ima nekoliko albuma i singl izdanja, a najsvežiji je „Believe“, album od 14 pesama, izdat od strane japanske izdavačke kuće „Waterslide Records“.

26. 10. 2016. STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD

18:00 Predstavljanje SKC-ove radionice fotografije – Srđan Veljović

Radionica fotografije Studentskog kulturnog centra je zamišljena kao otvorena platforma gde se, polazeći od interesovanja i želja polaznika krenulo ka definisanju svrsishodnih načina upotrebe fotografije kao načina izražavanja. Od marta 2015. tokom tri ciklusa su realizovane izložbe fotografija koje su uvek prateći zajedničku temu, nastajale u velikoj meri kao zajednički čin. Na prezentaciji Radionice u SKC Kragujevac će biti predstavljen metod rada, kao i njeni rezultati. Radionicu vodi: Srdjan Veljović

19:00 FILMFORUM – Najbolji filmovi Festivala srpskog filma fantastike

Deseti Festival srpskog filma fantastike održan je od 24. do 27. novembra 2015. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tom prilikom napravljen je i izbor najznačajnih kratkih filmova domaćih autora koji su prikazani u toku deset godina trajanja festivala i uglavnom dobili neke od glavnih nagrada. Taj izbor čak pruža dobar uvid u domaću produkciju filmova u žanrovima fantastike i horora i u nešto širem vremenskom rasponu, od skoro dvadeset godina, budući da su na prvim izdanjima tog festivala prikazivani ne samo novi filmovi, već svi oni koji se profilom i kvalitetom uklapaju u njegov okvir.

Izbor najboljih ostvarenja sa deset izdanja ovog festivala čine sledeći filmovi: Marko Marinković: „Noćni čuvari“ (2014, 12′), Stevan Aleksić: „Una No.2“ (2014, 23’), Andrej Boka: „Priča o stanovnicima zida“ (2013, 17′), Miroslav Lakobrija: „Poslednja kap“ (2011, 12′), Marko Backović: „Devojački bunar ili Znam šta ste radili u pesku sutra uveče“ ( 2008, 13′), Jelena Tvrdišić: „Slatki miris naftalina“ (2005, 18′), Relja Trajković:“Über soldat“ (2005, 12′), Mina Đukić: „Dosije: Pacov“, (2005,15′), Relja Trajković:“Star Wars Fan“ (2004, 1’), Marko Milović:“The Dunwitch Horror – Endgame“ (2004, 4′ ) Dejan Zečević: „Nekrofilm“ (1992, 10′), Srđan Stojanović: „Oh, ne“ (1987, 9′)

27. 10. 2016. DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD – Beograd

19:00 BALKANIMA 2016

13. izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA održano je od 4. do 8. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Najznačajniji domaći festival animacije i ove godine prikazao je atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne kratke animirane filmove. Preko 30 stranih i domaćih gostiju, zajedno sa mnogobrojnom publikom, uživalo je u 5 festivalskih dana a domaća scena animiranog filma imala je zapaženu ulogu u ovogodišnjem izdanju – izložbom „12 sličica u sekundi“ o animiranim filmovima Alekse Gajića, koji je ujedno bio i član međunarodnog žirija za glavni takmičarski program, 2 premijere autorki Mirele Srebrić i Marije Milanović-Lazarevski, prezentaciju projekta „Radiovizija“ kao i nagradom za najbolji film jugoistočne Evrope otišla je u ruke domaćem umetniku i animatoru Milošu Tomiću.
Kragujevačka publika će prva imati priliku da pogleda reprizu nagrađenih filmova, u obe takmičarske konkurencije, autorskoj i studentskoj. U programu dužine 70 minuta, biće prikazani filmovi iz Poljske
(Grand Prix „Mesto“), Velike Britanije, Hrvatske, Švajcarske, Izraela…
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu