Obeležavanje 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Kultura

Povodom obeležavanja 40 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu, u Univerzitetskoj galeriji u utorak 25. oktobra 2016. godine u 19 časova, biće otvorena izložba Arhiva Srpske Pravoslavne crkve.

Na izložbi "Kragujevac i okolina u dokumentima Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve 1836-1865" biće po prvi put  javnosti prezentovani dokumenti crkvene provinijencije koji svedoče o stvaranju moderne srpske države i napora da crkvena uprava u Kneževini Srbiji bude zasnovana i sprovođena u duhu crkvenih kanona. 
Izabrani dokumenti su od naročitog značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, i kao takvi omogućavaju obogaćivanje znanja o prošlosti srpske države i srpskog društva. U pitanju su autentična svedočanstva iz oblasti istorije Crkve, istorije građanskog društva, sudstva, zdravstva, političkog života i istorije privatnog života.

Autori izložbe i kataloga su Miloš Matijević, prof. dr Maja Anđelković i Radovan Pilipović.

Na otvaranju izložbe govoriće: rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević, prof. dr Maja Anđelković, Radovan Pilipović i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu