NOVI SIMBOL KRAGUJEVCA: Divostinka - iKragujevac


Kultura

U Turističko – informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, u prodaji je „Divostinka“, novi suvenir i simbol grada.

 Ova antropomorfna figurina pronađena je na arheološkom lokalitetu Divostin, nedaleko od Kragujevca, šesdesetih godina prošlog veka. Smatra se da je simbol kulta plodnosti i da predstavlja žensko božanstvo – Boginju Majku Zemlju. Pripada vinčanskoj kulturi, staroj oko šest hiljada godina.

Repliku figure od terakote, visoku oko dvadeset centimetara, osmislio je kreativni tim Kulturnog parka “Kovionica“. Osim figure, u ponudi Turističkog informativnog centra, ima i nekoliko različitih oblika magneta sa slikom „Divostinke“, kao i umetnički dizajniranih crvenih, belih i crnih majica sa grafički stilizovanom figurom. Kreativni tim, koji je radio na oblikovanju i praktičnoj primeni novog obeležja Kragujevca, čine akademski slikar Milenko Mihajlović, vajari Risto Mihić i Zoran Krička koji su uradili rekonstrukciju u terakoti i kamenu i dizajneri Ivan Tamić i Srđan Stanišić.

Ova ručno napravljena figura je nađena na bogatom arheološkom nalazištu na kome su radili brojni domaći i svetski stručnjaci iz oblasti arheologije. Njen pronalazak svedoči o postojanju života, kulture i umetnosti na ovim prostorima još u periodu starijeg, srednjeg i mlađeg neolita. Na ovom arheološkom nalazištu je naselje, koje sadrži ostatke starčevačke i pozne vinčanske kulture. Otkrivene su 23 kuće sa više odaja, a u jednoj od njih postoji i kućno svetilište.

Suveniri sa likom figurine iz Divostina, magneti i savremeno dizajnirane majice izloženi su i dostupni kupcima u Turističkom informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ na platou nekadašnje Robne kuće, u ulici Dr Zorana Đinđića br 11. Po asortimanu robe, kragujevački TIC jedan je od najbolje opremljenih u Srbiji. U njemu se može kupiti više od 500 različitih vrsta suvenira, ali i vredne knjige i umetničke slike. Posebna pažnja u izboru robe za prodaju, poklanja se ručno rađenim predmetima, najčešće upotrebne vrednosti, koje prave saradnici iz cele zemlje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu