DANAS SLAVIMO VELIKOG MUČENIKA: Ovu STVAR obavezno morate da uradite! - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Evsignija.

Sveti Evsignije rodio se u Antiohiji i služio vojsci tokom carevanja Dioklecijana, Maksimijana Hlora, Konstantina Velikog i njegovih sinova. Prisustvovao je stradanju svetog mučenika Vasiliska u vreme Maksimijana i opisao je to stradanje.

Svetog Evsignija su mučili iz sledećeg razloga: dva zavađena čoveka na ulici uzela su ga za sudiju. Dosudio je pravdu onom ko je bio u pravu, a onaj drugi se strašno naljutio i otišao kod cara i optužio ga kao hrišćanina. Car je pozvao Evsignija na sud, a on je tamo napao cara za strašno odstupanje od vere i ukorio ga primerom velikog Konstantina. Tad je ogorčeni Julijan naredio da mu odseku glavu. Tako je sveti mučenik Evsigniije skončao svoj život u sto desetoj godini života.

Beseda na današnji dan govori da treba da prestanemo da činimo zlo:

Samo ako grešnici prestanu zlo činiti i nauče se dobro činiti i priđu Gospodu, sa smirenošću i pokajanjem, postaće beli kao sneg. Gospod je moćan i voljan. Niko izvan Njega ne može grešnu dušu ljudsku od greha očistiti i čistotom ubeliti.

Ma koliko se platno pralo u vodi, sa pepelom i sapunom, ma koliko se pralo i prepiralo, ono ne može dobiti belinu, dok se ne prostre pod svetlost sunca. Tako i duša naša ne može se ubeliti, ma koliko je čistili mi sami svojim trudom i naporom, uz pripomoć svih sredstava zakonskih, dokle god je ne iznesemo pod noge Božije, raširenu i otvorenu, da je svetlost Božja obasja i ubeli.

Gospod i odobrava i preporučuje sav trud i napor naš; Naime on hoće, da mi dušu svoju suzama okupamo, pokajanjem stesnimo, grižom savesti pritisnemo, dobrim delima odenemo, no na kraju krajeva On nas priziva, da priđemo k Njemu: tada dođite, govori Gospod, pa ćemo se suditi. To jest: Ja ću pogledati u vas i videću, da li ima Mene u vama, i vi ćete pogledati u Mene kao u ogledalo, i videćete, kakvi ste.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu