DANAS POČINJE GOSPOJINSKI POST: Domaćice, evo šta bi trebalo ubaciti u jelo! - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, na dan Svetih mučenika Makaveja, obeležavaju početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta.

Reč je o najkraćem, traje samo 14 dana, i najmlađem, ali veoma strogom postu ispred kojeg po strogosti prednjači samo Vaskršnji. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.
Post je izuzetno strog – svih dana se posti na vodi osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. U vreme ovog posta pada veliki praznik Preobraženje Gospodnje i tog dana jede se riba bez obzira u koji dan pada praznik.
Gospojinski post je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. i jedan je od četiri višednevna posta pored Vaskršnjeg, koji se još naziva Velikim ili Časnim, Božićnog i Petrovdanskog (Post svetih apostola). Cilj posta nije samo uzdržavanje od hrane nego i od loših misli i zlih dela. U vreme posta vernici se više okreću Bogu, a sveštenici podsećaju da hrišćanski treba živeti svakog dana a ne samo u vreme posta.
Gospojinski post prethodi velikom prazniku Uspeniju presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina koji se obeležava 28. avgusta.
Za ovaj praznik ima malo narodnih običaja i svi su vezani za vodu i bosiljak. Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, bilo da je reč o kuvanju, inhaliranju ili sađenju ove biljke koja, narod kaže, ima zaštitno dejstvo.
Nekada su tokom ovog posta bile zabranjene javne priredbe i spektakli.

Braća Avim, Antonin, Gurije, Eleazar, Evsevon, Adim i Markel, njihova majka Solomona, i njihov učitelj Eleazar postradali su mučenički od strane imperatora Antioha XI Epifana koji je pokušao da u Jerusalimu uvede paganske običaje. On je u Jerusalimski hram postavio kip grčkog paganskog boga Zevsa, i prisiljavao Jevreje da se njemu poklone. Sveštenik Eleazar, koji je bio posvećen Mojsijevom zakonu i jedan od Sedamdeset i dva prevodilaca Svetog pisma sa jevrejskog na grčki, prvi je odbio da se pokloni paganskom božanstvu i zbog toga ubijen u mukama. Istu hrabrost pokazali su i njegovi učenici, sedmoro braće Makaveja i njihova mati Solomona. Zbog toga su osuđeni, mučeni i ubijeni sredinom 2. veka pre nove ere.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu