Počinje „Biblionet” - naučni skup o legatima - iKragujevac


Kultura

Stručno-naučni skup "Biblionet 2016", čija je tema "Legati i biblioteke celine",biće održan od 26. do 28. maja u Kragujevcu, u organizaciji Narodne biblioteke Vuk Karadžić.

"Biblionet" je tradicionalna godišnja manifestacija iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, čiji je cilj afirmacija, promocija i unapređenje delatnosti biblioteka, kao i razvoj naučno-istraživačkog i stručnog rada.

Na skupu će biti predstavljeni legati i biblioteke celine koje se čuvaju u bibliotekama u Srbiji.

Posebna pažnja biće posvećena problematizovanju stručnih poslova u oblasti osnovnih radnih procesa na tim zbirkama,poput čuvanja, korišćenja i obrade, ali i upotrebnoj vrednosti legata, publikovanju građe iz tih fondova, kao izakonskoj regulativi koja se na njih primenjuje.

Na skupu se očekuje veliki broj gostiju iz Srbije i zemalja regiona, a nakon Biblioneta biće objavljen Elektronski zbornik predstavljenih radova.

Najavljeno je da će na skupu biti dodeljena nagrada "Đura Daničić", za celokupan doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije.Ovogodišnji laureat je načelnik Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije Vladimir Šekularac.

 

izvor/foto: Narodna biblioteka Vuk Karadžić
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu