Obeležen Dan slovenske pismenosti - iKragujevac


Kultura

Danas je Dan slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, utemeljivača slovenske pismenosti i književnosti, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Tim povodom kragujevačko Kolo srpskih sestara organizovalo je program pod nazivom "Slovo – reč - poezija".

U programu su učestvovali studenti srbistike Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije organizovan je program pod nazivom Slovo – reč - poezija, u organizaciji kragujevačkog Kola srpskih sestara.

Besede i stihove Miodraga Pavlovića, Save Mrkalja, Jovana Dučića, Ivana Lalića i drugih govorili su studenti srbistike Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Dan slovenskih svetitelja Ćirila i Metodija obeležavaju sve slovenske zemlje kao praznik prosvetiteljstva i sećanja na misionarstvo i vizionarstvo svete braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve.

Studenti srbistike Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu su programom Slovo - reč - poezija pokazali kako slovenska pismenost živi i kao se razvija.

Praznik se proslavlja u znak sećanja na dogadjaj iz 863. godine kada su Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put u Moravsku.

Za solunskom braćom ostao je neizbrisiv trag od velikog značaja za sve slovenske narode, a njihova dostignuća označila su početak slovenske duhovne, ali i svetovne kulture. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu