DANAS JE SVETI JOVAN BOGOSLOV: Obavezno uradite ovo! - iKragujevac


Kultura

Na grobu svetog Jovana Bogoslova počeo je da se pojavljuje čudotvorni prah kojim su se vernici lečili i isceljivali od bolesti.

Danas se obelažava dan posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Jovanu Bogoslovu, svetom Hristovom učeniku.

Sin je ribara Zavedeja i majke Salomije. Zajedno sa svojim bratom Jakovom, krenuo je za Hristom i nikada ga nije napuštao. Za njega se kaže da je bio omiljen Hristov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Sveti Jovan Bogoslov je poživeo više od 100 godina, i kada je osetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da mu iskopaju grob u obliku krsta. Njegovih sedam učenika ga je poslušalo, i on je živ sišao u svoj grob.

Njegovi prijatelji su se rastižili kad su to čuli, i otišli su da otvore grob ovog svetitelja, ali njegovog tela tamo nije bilo. Od tada su oni stalno dolazili na njegov grob i molili se, i tako je počelo svake godine na ovaj dan da se dešava čudo.

Svakog 20. maja, počele su iz groba ovog sveca da se pojavljuju tanane čestice praha, koji su vernici uzimali i time isceljivali svoje muke i razne bolesti.

Zbog toga je ustanovljeno da se ovaj čudotvorac proslavlja, kako u oktobru, tako i u maju.

Danas obavezno idite do crkve, pomolite se Bogu i upalite sveće za zdravlje i spasenje.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu