Otvoreni "Joakimovi dani" predstavom "Čaruga" - iKragujevac


Kultura

Jedan u nizu dobrih razloga za ovu reviju je što su u pitanju domaći pisci, jer domaćeg pisca teško možete zamisliti u pozorištu u kojem će duže živeti.

 Nije lako napraviti dobar komad, nije lako naći dobrog pisca, ali ako imate nešto što pokušava da prepozna i neguje sve to, a imate komade koji sa više ili manje uspeha prepoznaju vlastito vreme, probleme, emociju, koji postavljaju pitanja, ali pokušavaju da nađu i poneki odgovor. Kako izaći iz kruga i kako prepoznati šta valja i kuda treba ići, teško ćete prepoznati u tekstu jednog Nemca, Francuza, Rusa ili Italijana koliko god genijalan bio. Domaći pisac je pravi dum, rekao je Radoslav Pavlović, savremeni pisac po čijem tekstu je rađena pozorišna predstava ''Čaruga'' kojom su sinoć, u koprodukciji leskovačkog i lazarevačkog pozorišta, otvoreni ''Joakimovi dani'' u Knjaževsko-srpskom teatru.

Iako pisac govori o konkretnom liku, uvek aktualnim pitanjima, njegove poruke su univerzalne i uznose moralne svevremene kvalitete.
Joakimovi dani, revija pozorišnih predstava iz Srbije posvećena je domaćem piscu i u okviru Đurđevdanskih svečanosti slavi pozorišnu umetnost u Kragujevcu. U organizaciji Knjaževsko-srpskog teatra održava se par godina za redom u želji da afirmiše domaće dramsko stvaralaštvo, jedinstvena je na našim prostorima i nailazi na odobravanje pozorišnih stvaralaca. Tekstove domaćih autora, publika voli jer su ogledalo naše duhovnosti i stvarnosti i najjednostavnije dočaravaju sve ono što nas okružuje, boli i raduje, sve ono čemu se smejemo i što nas uzbuđuje a tiče se samo nas i naše stvarnosti.

Večeras na sceni Knjaževsko-srpskog teatra publika će gledati "Profesionalca" Duška Kovačevića u izvođenju kraljevačkog pozorišta, a narednih večeri "Baštu sljezove boje" i "Odumiranje međeda" ansambala iz Kragujevca i Užica a po tekstu Branka Ćopića i "Zlu ženu" Jovana Sterije Popovića u izvođenju pozorišta iz Vršca. Revija će trajati do nedelje 9. maja.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu