Odmorite se u prelepoj Šumadiji (FOTO) - iKragujevac


Kultura

Potreban vam je odmor tamo gde su izduvni gasovi, buka i uznemirujuća gradska vreva nezamislive pojave? Gde se ljudi druže sa prirodom i drugim ljudima, a ne telefonima i internetom? Tamo gde će vam prve komšije biti mirisne biljke i neobične životinje, a čist vazduh i svež povetarac najbolji prijatelji? Upravo tamo vas vodimo!

Nije tajna da Šumadija krije na hiljade gustih, zelenih, bujnih i veličanstvenih šuma po kojima je i dobila ime. Ipak, malo ko zna da se u “srcu Srbije” sakrilo i jedno malo, gotovo napušteno selo koje odoleva urbanizmu i modernim tehnologijama.

Njegovo ponovno oživljavanje pokrenuo je Dejan Milenković, koji se svakodnevno trudi da svoje rodno mesto predstavi što većem broju ljudi. Zato ne propustite da iskoristite priliku i obiđete Dulene – mesto koje je zadržalo sve karakteristike pravog šumadijskog sela!

Stragari

Stragari su mesto koje se nalazi 34 km od Kragujevca na obroncima Rudnika, na prosečnoj nadmorskoj visini od 250 m, okruženo vrhovima Pavitlija i Garevica.
Kroz Stragare protiču Jasenica i Srebrnica, a tu je i jezero, koje je na raspolaganju ljubiteljima ribolova. Oblast planine Rudnik je pogodna za šetnju.
Na ovom području nalazi se i izuzetno bogato i cenjeno lovište krupne i sitne divljači. Ovo područje pogodno je i za druge vidove aktivnog odmora, branje gljiva, lekovitog bilja, biciklizam i paraglajding.
U Stragarima se nalazi Banja Voljavča okružena bukovim šumama, u kojoj se lečila i kneginja Ljubica. Prosečna temperatura vode je 24 stepena.
U ovom mestu i okolini nalaze se ostaci srednjevekovnog grada Srebrnica, takozvana Kulina, i manastiri Voljavča iz XV veka, Blagoveštenje iz XV veka, i Petkovica iz perioda XII-XIV vek.
U centru Stragara se nalazi spomenik Karađorđevom barjaktaru Tanasku Rajiću.
Na reci Srebrnici je poznata vodenica „Cicić”, dok gosti u Stragarima mogu da posete i atelje „Kuća Lazić”, atelje „Carica” i „Špajz porodice Jovanović”.
U Stragarima se svake godine, za Svetog Iliju, uz tradicionalni vašar, održava manifestacija „Šumadijski dani šljive”, a tradicionalan je postao i sportski memorijal „Dušan Milošević”, koji se organizuje u čast člana prvog olimpijskog tima Srbije na igrama u Stokholmu 1912. godine. 

Kutlovo

Kutlovo je malo selo, na putu ka Gornjem Milanovcu, udaljeno 15 km od Kragujevca.
U neposrednoj blizini sela nalaze se mnogobrojni manastiri, kulturno istorijski spomenici, šume, proplanci.
Postoje odlični uslovi za aktivni odmor.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu