Evo šta nipošto ne smete da radite na Veliki petak - iKragujevac


Kultura

Veliki petak predstavlja jedan od najtužnijih dana u toku kalendarske godine svakog hrišćanina, a postoji i niz pravila kojih se treba pridržavati tog dana.

U noći između Velikog četvrtka i Velikog petka, Hrista su mučili i bičevali. Pontije Pilat je predao Isusa Judejima, rekavši da ne može da ga osudi, jer nije našao nikakve krivice, i da je taj čovek nevin.

Judeji su uvideli da mogu samo da muče Isusa, ali ne mogu da ga osude, pa su rekli Pilatu da se Isus u stvari buni protiv imperatora, jer sebe proglašava carem, a za takav greh Rimljani moraju da kazne počinioca.

Kako je to bilo uoči Pashe, najvećeg judejskog praznika, običaj je nalagao da se jedan zatvorenik pusti na slobodu. Pilat je pitao narod koga da oslobodi: Isusa Hrista ili Varavu, razbojnika, koji je ubio nekoliko rimskih vojnika.

Masa, nahuškana od fariseja, tražila je Varavu. Pilat je pitao šta da uradi s Isusom, a masa je urlala: „Raspni ga! Raspni ga!” Hristu su stavili trnov venac na glavu, a na pleća navalili teški krst i poveli putem koji i danas, dve hiljade godina kasnije, nosi ime Ulica bola.

Tradicija

Što se tiče tradicije, Veliki petak se strogo praznuje. Žene ovoga dana ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izaći plihovi.

Ovoga dana vatra se u kući ne loži, niti se šta kuva. I hleb se toga dana ne mesi. narod veruje, da je ovoga dana najbolje kalemiti voće, jer sve što se toga dana nakalemi, prima se.

Narodna verovanja

Takođe, na ovaj dan se ne sluša nikakva muzika. Na Veliki petak se ne jedu koprive – po narodnome verovanju one se toga dana udaju. Za ovaj dan, u našem narodu je vezan i jedan bizaran običaj, za koji mnogi ne znaju.

Naime, ko pati od bolova u stomaku, tradicija nalaže da na Veliki petak ubije zeca i njegovu kožu da stavi na ono mesto, gde ga probada, pa će proći.

Po narodnome verovanju žena koja ne rađa, ako je rada da ima poroda, valja od onoga zeca, što se ubije na Veliki petak, da okusi malo krvi, pa će posle imati poroda.

Ova verovanja su blago rečeno bizarna i nemaju nikakve veze sa Hrišćanstvom, ali su njihovi tragovi primetni u dugoj tradiciji Srba.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu