Izložba „Evo mene, eto vas”– dva veka od Drugog srpskog ustanka - iKragujevac


Kultura

Izložbom „Evo mene, eto vas” – dva veka od Drugog srpskog ustanka, Istorijski arhiv Šumadije obeležava dvestogodišnjicu završetka Srpske revolucije 1804-1815. Autori izložbe su Nenad Karamijalković (arhivista etnolog) i Slavko Stepanović (arhivista istoričar).

Izložba je realizovana putem reprodukcija arhivske i muzejske građe na 21. panou, obuhvatajući, pored najznačajnijih događaja i ličnosti iz Drugog srpskog ustanka, širi kontekst viševekovnog srpsko-turskog sukoba, objašnjavajući njegove uzročno posledične veze.

Najveću vrednost izložbe čine dokumenta iz Austrijskog državnog arhiva, odnosno Dvorskog arhiva u Beču, koja su ovom prilikom prvi put vizuelno dostupna srpskoj javnosti. U kombinaciji sa dostupnim dokumentima o Drugom srpskom ustanku iz srpskih arhivskih institucija, izložba predstavlja uživanje za svakog ljubitelja istorije i arhivistike. Pri tom, izložba je obogađena i brojnom muzejskom građom (slikarskim delima, istorijskim artefaktima, fotografijama itd.), kako iz Srbije, tako i onima iz inostranstva (Londona, Atine, Krakova), što je čini temeljnom i sveobuhvatnom.

Izložba je doživela premijeru u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu 31. avgusta 2015, nakon čega je gostovala na „Vukovom saboru“ u Tršiću i Loznici, Obrenovcu, Beogradu i Temišvaru u Rumuniji. Izložba je otvorena u Narodnom muzeju Kragujevac (Amidžinom konaku) od 27. januara do 13. februara 2016, nakon čega nastavlja svoj put širom Srbije i inostranstva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu