DANAS JE BLAGI DAN, POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Ovo obavezno MORATE DA ZNATE! - iKragujevac


Kultura

 Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Isusa Hrista (Božić).

U narednih četrdeset dana svi koji poste trebalo bi da se uzdržavaju kako od mrsne hrane, tako i od rđavih misli, želja i dela.

Prema hrišćanskom učenju, Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je navodno 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Zanimljivo je da Božićni post nije oduvek trajao 40 dana. Ova odluka doneta je na Svehrišćanskom saboru 1166. godine, do kada je Božićni post trajao svega sedam dana.

Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog “malog posta” od samo sedam dana koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga, na primer zdravstvenog, nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana.

Crkva je u obavezi da na Božić da pričest i onim hrišćanima koji se iz bilo kog razloga nisu pridržavali posta.

Pravoslavni hrišćani svojom slobodnom voljom odlučuju da li će ostvariti podvig čija je svrha pročišćenje duše i tela koji se postiže uzdržavanjem od određene mrsne hrane, loših misli i loših dela.

I poslednja i najvažnija stvar – Nemojte pogrešiti! Ovo obavezno morate da znate – za razliku od telesnog posta, koji nije obavezan, u ovom periodu od 40 dana je duhovni post i te kako bitan, a po mišljenju mnogih pravoslavnih veroučitelja čak i važniji!

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su čišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu