Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava 49 godina postojanja - iKragujevac


Kultura

Povodom obeležavanja 49 godina postojanja kragujevačkog Zavoda za zažtitu spomenika kulture danas je otvorena izložba “Industrijsko i tehničko nasleđe Šumadije i Pomoravlja” kod hotela “Zelengora”.

Izložba je posvećena ovoj temi, jer je 2015. proglašena Evropskom godinom industrijskog i tehničkog nasleđa Šumadije i Pomoravlja. Autor izložbe je istoričar umetnosti Đorđe Milovanović, a predstavljeno je 50-ak fotografija.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marko Grković kaže da je zadovoljna radom ove ustanove, jer su, između ostalog, prvi počeli da se bave industrijskim nasleđem na ovim prostorima. Naglašava da je Zavod našao svoje upečatljivo mesto u Srbije, pa je zbog toga i počeo da radi projekte i za druge regione, a ne samo za Šumadiju i Pomoravlje, kao i međunarodne projekte.

S obzirom na to da Zavod za zaštitu spomenika kulture sledeće godine obeležava pola veka postojanja u planu je da se organizuju tematske izložbe i objavljuju publikacije.

Kragujevčani su u prilici da izložbu na otvorenom “Industrijsko i tehničko nasleđe Šumadije i Pomoravlja” pogledaju i narednih dana kod hotela “Zelengora”.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu