Na današanji dan rođen Čika Jova Zmaj - iKragujevac


Kultura

Na današnji dan, 24. novembra rođen je Jovan Jovanović Zmaj, jedan od najvećih liričara srpskog romantizma i među dečijim pesnicima.

Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečijih časopisa.

Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su "Đulići" i "Đulići uveoci", prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima.

Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke pesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu.

Veliki broj njegovih šaljivih i dečjih pesama, štampanih po raznim listovima i časopisima, izašao je u dva izdanja celokupnih dela: "Pevanija" i "Druga pevanija". Poslednje su štampane zbirke: "Snohvatice" i "Devesilje". U prozi je napisao jednu pesničku legendu ("Vidosava Branković") i jedan šaljivi pozorišni komad ("Šaran").
Kada je napravio svoj prvi časopis pisalo je "Jovan Jovanović 3. maj", a deca su to pročitala kao da piše Jovan Jovanović Zmaj, nakon čega će nastati njegov nadimak Zmaj.
Preminuo je 14. juna (1. juna po julijanskom kalendaru) 1904. u Sremskoj Kamenici.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu