Lovačka slava - Sveti velikomučenik Jevstatije - iKragujevac


Kultura

Lovačka slava Sveti Jevstatije Plakida (ili Sveti Evstatije), zaštitnik lova, lovci pravoslavnih zemalja slave 3. oktobra, po novom kalendaru i najveći je lovački praznik kod lovaca Srbije, sa dosta dugom tradicijom slavljena lovačke slave Svetog Jevstatija u velikom broju udruženja u Srbiji gde se na svečani način svake godine slavi Sveti Jevstatije Plakida Zaštitnik lova po legendi u životopisu Sv. Jevstatija, nalazimo da se u mladosti zvao Plakida, i da je živeo od 70-120 godine posle Hristovog rodjenja, u Rimu. Bio je strastveni lovac i vojskovodja u vreme cara Tita i Trajana.

Legenda kaže da, polazeći jednom u lov na hrišcanski praznik Veliki petak, naidje u šumi na jelena. Božijom pomisli pojavi se svetao krst medju rogovima jelena i dodje mu glas Gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćanskom i da se pokrsti. Plakida pojavom posluša, ode i pokrsti se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju dobi ime Jevstatije. Nakon toga vrati se ponovo u šumu na isto mesto gde mu se pojavio jelen i kleknuvši zablagodari Bogu sto ga je priveo Hristovoj istini. U taj čas ponovo je čuo tajanstven glas koji mu predreče njegovo stradanje. Odmah zatim Jevstatije tajno napusti Rim sa svojom porodicom i premesti se u Egipat, gde je proveo prerušen u zatišju, petnaest godina.
Medjutim pred kraj vladavine cara Trajana, napadoše Varvari Rimsko carstvo i car pošalje dva oficira po čitavoj državi da potraže vojskovodju Plakida. Božijom pomoći ga pronadje u Egiptu i dovede u Rim. U medjuvremenu car Trajan je umro a na presto carstva je dosao car Andrijan. Kada pozva car vojvodu Plakidu da prinese žrtvu on reče da je Hrišćanin i car ga odmah stavi na muke i kad mu zveri ne učiniše ništa, car ga zajedno sa ženom i sinovima baci u telo usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njegovo telo mrtvo a od žara nepovredjeno i sahraniše ga.
Već u trećem veku po Hristovom rodjenju, lovci Hrišcanski počeli su slaviti Sv. Evstatija, kao velikomučenika i zaštitnika lova po svim oblastima Rimskog carstva i tako do dana današnjeg.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu