Izložba „Prvi dan Prvog svetskog rata“ u Amidžinom konaku - iKragujevac


Kultura

Svečano otvaranje Amidžinog konaka posle punih dvadeset godina obeleženo je jednom izuzetnom izložbom, pod nazivom „Prvi dan Prvog svetskog rata“.

Na izloženim panoima, mogu se videti mape sa tadašnjim granicama država, kao i karikature evropskih stanovnika, a najviše sarkastični prikazi srpske vojske i srpskih seljaka, koje su smatrali potpuno nespremnima za rat.

Posetiocima je dostupan dokumentarni i video materijal sa raznih portala, a neki izloženi materijali po prvi put se prikazuju u javnosti. Naravno, na izložbi ima i eksponata oružja, svih vrsta, pušaka, bajoneta, četvrtastih bombi „Kragujki“, čuturica i delova opreme srpskih vojnika, sačuvanih iz Prvog svetskog rata.

Narodni muzej Kragujevca, Muzej žrtava genocida (Kragujevac, Beograd) i Zavod za zaštitu spomenika kulture, organizovali su i realizovali ovu zanimljivu izložbu. Autori su viši kustos Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i direktor Muzeja žrtava genocida prof. dr Veljko Đurić Mišina. Likovno rešenje postavke delo je Izabele Martinov Tomović iz Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba će trajati do 28. septembra.

izvor/foto: GTO Kragujevac 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu